Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dödsfall i norska kungafamiljen – kung Harald i sorg

09 mar, 2021, 10:28 
Norska kungafamiljen
Ett dödsfall har drabbat den norska kungafamiljen. Nu sörjer kung Harald.
Annons
Kung Haralds känslosamma ord – efter dödsfallet i norska kungafamiljenBrand logo
Kung Haralds känslosamma ord – efter dödsfallet i norska kungafamiljen

Erling Lorentzen var änkling till prinsessan Ragnhild, kronprinsessan Märthas dotter och kung Haralds syster. Han stod den norska kungafamiljen väldigt nära och kung Harald har själv beskrivit Erling som en bror.

Nu har Erling avlidit vid 98 års ålder.

– Det är med stor sorg som vi har tagit emot den tråkiga nyheten att Erling Sven Lorentzen har avlidit. Våra tankar går till hans nära och kära, som har förlorat en fantastisk far, en svärfar, farfar och gammelfarfar, säger kung Harald i ett uttalande.

Sorg i den norska kungafamiljen

Erling Lorentzen
Erling, som här sitter högst upp till vänster, stod kung Harald väldigt nära.

Erling hade varit änkling ända sedan 2012, då hans älskade prinsessan Ragnhild avled i cancer. Vid den tidpunkten hade Erling och Ragnhild varit gifta i nästan sextio år.

Annons

De träffades sommaren 1948, när han var seglingsinstruktör åt kungafamiljen. Likt prins Bertil och prinsessan Lillian, så fick Erling och Ragnhild kämpa för sin kärlek.

– Det var otvivelaktigt ett tufft beslut för kung Haakon om vi skulle få gifta oss. Det tog några år och det var en svår situation för alla parter, har Erling sagt i en intervju med den norska tidningen VG.

Erling Lorentzen är död

Men 1953 blev bröllopet av och paret slog sig ner i Brasilien. Där grundade Erling gasbolaget Garbras och hade en framgångsrik civil karriär. Han och Ragnhild fick tre barn – Haakon (67), Ingeborg (64) och Ragnhild (53) – som likt sina föräldrar bosatte i Brasilien.

Erling deltog då och då i sällskapslivet kring kungafamiljen, men föredrog att hålla en låg profil.

– Jag har inte varit så offentlig. Det var lättare i och med att vi flyttade till Brasilien. Prinsessan Ragnhild kände sig friare när hon bodde där, sa Erling i intervjun med VG.

Annons