Dödsfall skakar den brittiska kungafamiljen – har bekräftats mördad

17 mar, 2022, 13:03 
Brittiska kungafamiljen
Den brittiska kungafamiljen skakas av ett dödsfall.
Annons
Intervju! Kungens skarpa uppmaning till svenskarna – om kriget i Ukraina
Intervju! Kungens skarpa uppmaning till svenskarna – om kriget i Ukraina

Världen befinner sig i ett tillstånd av konstant oro. Rysslands invasion av Ukraina inleddes på torsdagsmorgonen den 24 februari, och sedan dess har förloppet fullständigt dominerat nyhetsrapporteringen.

Rapporter om explosioner och angrepp från skyn strömmar in hela tiden. Från platser som Kiev, Charkiv, Kramatorsk, Odessa och Mariupol kommer nu bilder med höga rökpelare och människor som flyr i skräck.

Prins Harry skakas av ett tragiskt dödsfall

Och för prins Harry har kriget fått en personlig anknytning.

2014 grundade Harry spelen Invictus Games, en idrottstävling för sårade krigsveteraner. Nu har en av deltagarna mist livet i striderna i Ukraina.

Så här står det på Invictus Games hemsida, för vilken Harry är ytterst ansvarig.

Annons

"Invictus-spelens ledning kan tyvärr meddela att en av våra egna dött under Rysslands invasion av Ukraina. Serhii Karaivan, en före detta deltagare i spelen i det ukrainska laget, miste livet i striderna den 13 mars och våra tankar går nu till hans familj, vänner och omgivning."

"Vi gråter och skrattar – det gör ont"

Serhii
Serhii miste tragiskt livet i striderna i Ukraina.

Serhii sörjs nu av hans tränare, Oksana.

– Det gjorde ont att få höra om Serhiis död. När vi vinner kommer vi att fira hans liv, prata om honom, hans sinne för humor, professionalitet, patriotism och hans meriter som idrottsman. Och vi kommer att kramas och gråta och skratta för minnena av honom skänker oss lycka och glädje. Snälla, tänk inte på honom som en martyr, det skulle han inte ha velat. Tänk på honom som en firad medlem i Invictus-familjen, som en hjälte och en beskyddare av Ukraina, säger Oksana i ett uttalande.

Annons

I samma uttalande skriver Invictus-ledningen att flera från det ukrainska laget erbjöds chansen att fly landet när Ryssland anföll, men hela truppen valde att stanna och delta i striderna.

I Sverige har vårt kungahus tagit tydlig ställning i konflikten. Kungen tog på sig en uniform och höll ett starkt tal med udden riktad mot Ryssland.

– Europa befinner sig i en utomordentligt svår situation, svårare än på mycket länge. Den ryska federationen har invaderat Ukraina. Detta strider mot folkrätten och sätter grundläggande fri och rättigheter ur spel. Den humanitära katastrofen är ett faktum. Människor flyr sina hem och sitt land. Familjer splittras, oskyldiga dör. Sverige har bland annat tillsammans med övriga EU-länder i kraftigaste möjliga ordalag fördömt det ryska agerandet. Våra tankar går till det ukrainska folket, sa kungen.

Annons