Dokumenten avslöjar – kungens tunga press på Victoria

Kungen Kronprinsessan Victoria Prinsessan Estelle

Hur ska kronprinsessan klara pressen? ”Det tryck och den påfrestning som det innebär att vara blivande statschef kommer följa henne” konstaterar riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Hur ska kronprinsessan klara ansvaret – och pressen?

Efter kungens beslut i dag att ta ifrån fem av de kungliga barnbarnen deras HKH-titlar – och att därefter på sikt ”fasa ut” prinsessan Madeleine och prins Carl Philip från det kungliga ”huvudspåret” i familjen,  så ökar tyngden på Victorias axlar många gånger om.

En faktum som kungen är väl medveten om – och en konsekvens som han är beredd att ta.

– Kronprinsessan är tronföljare och hon är blivande statschef, det är uppenbart att det tryck och den påfrestning som det innebär att vara blivande statschef, den kommer att följa henne och det är väl svaret på frågan, sa riksmarskalk Fredrik Wersäll till Svensk Damtidning vid pressträffen på Kungliga slottet i går.

Riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Riksmarskalken, som är hovets högste chef, kallar beslutet en naturlig utveckling och säger att man har behövt göra tydligt vilka roller som olika medlemmar har:

– Syftet med Kungens beslut är att tydliggöra Statschefens uppdrag som företrädare för Sverige och avgränsa den krets av medlemmar i Den Kungl. Familjen som ska förväntas ha offentliga åtaganden på Kungens uppdrag.

– Det är H.M. Konungen och H.K.H. Kronprinsessan som, tillsammans med H.M. Drottningen och H.K.H. Prins Daniel, är Sveriges främsta representanter inom landet och gentemot andra stater. När H.K.H. Prinsessan Estelle nått vuxen ålder väntas även hon företräda landet.

Oron för Victoria – hur ska hon orka?

Men Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall håller upp en varningsflagg:

– Det här innebär utan tvekan en helt ny arbetsbörda för kronprinsessan Victoria och hennes familj. Tidigare har det funnis x antal prinsar och prinsessor som potentiellt har funnits där för att i framtiden dela ansvaret för kungahuset. Men nu väljer kungen att bara fokusera på kronprinsessfamiljen. Det kommer att bli tufft för Victoria, och på sikt även för prinsessan Estelle.

Kungen kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

Kungen, Victoria och 7-åriga Estelle. Där har du trion som ska ta det svenska kungahuset in i framtiden.

Ja, detta är utan tvekan ett historiskt beslut, och det är reglerat och hanterat mycket formellt: här kan du se de två tunga dokumenten som är det skriftliga beviset på att denna förändring nu har trätt i kraft. Kungen undertecknade dem med i går på förmiddagen, precis före pressträffen på Kungliga slottet.

Dokumenten som tar ifrån de kungliga barnbarnen deras titlar, med kungens underskrift.

Dokumenten som förändrar allt. Kungen undertecknade på arkivbeständigt papper, med sin reservoarpenna.

Foto: TT, Sandra Birgersdotter Ek/Kungl. Hovstaterna, Sara Friberg/Kungl. Hovstasterna

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: