Dokumentet bevisar: Så mår drottning Margrethe egentligen – hovet tvingas förklara

Drottning Margrethe, kronprins Frederik, prins Joachim

Foto: TT

Drottning Margrethe opererades för närmare två veckor sedan. Ännu är monarken inte tillbaka på jobbet.

Drottning Margrethe genomförde en större ryggoperation 22 februari i år. Efter operationen gick hovet ut med beskedet att drottningen var välmående. De passade också på att tacka den eminenta vårdpersonalen.

”Operationen gick enligt plan och drottningens tillstånd är bra och stabilt under omständigheterna” meddelade danska hovet i ett pressmeddelande.

Här bryter kronprinsessan Mary tystnaden om Margrethes ryggoperation
0:18

Efter reklamen: Här bryter kronprinsessan Mary tystnaden om Margrethes ryggoperation

(0:18)

Slå på ljud

Under tiden som drottningen varit sjukskriven har bröderna kronprins Frederik och prins Joachim turats om att ha rollen som riksföreståndare och regent. Det största lasset har tronföljaren, kronprins Frederik tagit.

Nu meddelar danska hovet via sin hemsida hur upplägget kommer se ut de närmsta veckorna – något som gör att vi förstår att drottningen kommer behöva mer tid för rehabilitering.

Danska Billed Bladet skriver att vi genom hovets schemaläggning kan få en insyn i drottningens hälsoplan.

Drottning Margrethe, Kronprins Frederik, prins Joachim

Danska kungafamiljen tvingas skapa ett upplägg för den ovissa framtiden.

PPE/SIPA/Shutterstock

Dokumentet bevisar: Drottning Margrethe är fortsatt sjuk

Att återvända efter en ryggoperation är inte helt lätt – ingreppet är stort och det behövs en periods vila för att kunna återgå till det normala.

Under tiden som drottningen är sjukskriven kommer prinsessan Benedikte, Margrethes syster, rycka in. Benedikte närvarar till exempel vid en ryttarmässa i Herning i helgen.

Prinsessan Benedikte, som verkar som riksföreståndare, kommer sedan bytas av med kronprins Frederik som är regent. Därefter kommer kungligheterna avlösa varandra igen. Uppläget kommer pågå i minst två veckor till.

Vi kan alltså konstatera att drottningens hälsotillstånd förhindrar kungligheten att arbeta. Hur länge det är så – det är fortfarande oklart.

Prinsessan Benedikte

Prinsessan Benedikte får rycka in när Margrethe är sjukskriven

ChrisChristophersen / dana press

Foto: TT