Dolda krisen bakom bilden på kronprinsessan Victoria och prins Daniel – trots leendena

Dolda krisen bakom bilden på kronprinsessan Victoria och prins Daniel – trots leendena

Kronprinsessparet hade ett möte om krisen.

EXKLUSIVT: Victorias romantiska utekväll med Daniel – se filmen!
0:30

Efter reklamen: EXKLUSIVT: Victorias romantiska utekväll med Daniel – se filmen!

(0:30)

Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har behövt förhålla sig till en kris. Det är en kris som skapat stor uppståndelse och vållat mycket debatt.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i krismöte

För en vecka var Victoria på slottet och träffade Mikael Eriksson, före detta ambassadör i Tallinn, och Isabella Törngren, biträdande chef för Europaenheten på Utrikesdepartementet, för att få information om den kris som just nu pågår i Östeuropa.

"Vid företrädet fick Kronprinsessan information om situationen i de tre baltiska staterna, med anledning av den säkerhetspolitiska utvecklingen i närområdet", skriver hovet i ett pressmeddelande.

De allra värsta olyckskorparna tror på ett storkrig i Europa. Ryssland har inlett en militär upptrappning och antytt att en invasion av Ukraina är på gång. Det vore självfallet en internationell kris av största magnitud. Det är inte konstigt att Victoria och Daniel vill hålla sig uppdaterade.

Nyligen välkomnade de Gudrun Persson från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till Haga Slott. .

"Gudrun Persson är docent och forskningsledare vid FOI med inriktning rysk säkerhets- och utrikespolitik. Vid företrädet informerade Gudrun Persson om det säkerhetspolitiska läget i Europa", kunde man läsa i inlägget som lades ut på svenska kungahusets officiella Instagram-konto.

"Oroligt läge omkring oss"

Victoria, Daniel och Gudrun ler på bilderna – men vi vet att samtalet rörde synnerligen allvarliga ting.

Victoria och Daniel får gott om beröm i kommentarsfältet för att de visar ett så aktivt intresse för omvärlden.

"Så gott med ett kronprinsesspar engagerade mitt i nuet❤️ Oroligt läge runt omkring oss", skriver en användare.

"Gudrun vet vad hon talar om. Saklig och koncis i sina analyser som Säpo fick del av där hon var anställd tidigare", skriver en annan.

Även i utlandet tar man notis om kronprinsessparets engagemang.

"I Sverige har man märkt av att Ryssland med flottan och luftvapnet gång på gång rör sig väldigt nära svenskt territorium. Det oroar många i Sverige och också kronprinsessan Victoria och prins Daniel är bekymrade och känner att det är viktigt att hålla sig uppdaterade om utvecklingen i rysk säkerhets- och utrikespolitik", skriver danska Billedbladet.