Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Doldismannen som gick före kungen – här är dagens kungliga snackis!

14 sep, 2021, 15:31 
Kungen Riksmötet 2021

Men vem är det som går före Hans Majestät Konungen? Svaret på dagens kungliga snackis kommer här!

Annons
Här anländer kungaparet och kronprinsessparet till riksmötets öppnande 2021Brand logo
Här anländer kungaparet och kronprinsessparet till riksmötets öppnande 2021

Kungen har öppnat riksmötet – och hovfolket har varit ute i full styrka. Men vem var egentligen doldismannen som med sådan självklarhet ledde det kungliga tåget mot Storkyrkan tidigare i dag?

Och som alltså helt utan vidare gick tre steg för Hans Majestät Konungen? Iförd violett slips och med en tofsprydd stav i handen.

Kungen Drottning Silvia riksmötet 2021 Ceremonimästare Odd Zschiedrich
Mannen som satte myror i huvudet på många i dag.

Svaret är att detta Odd Zschiedrich, 73. Hovveteranen med det svårstavade namnet som nu är inne på sitt sjätte år som ceremonimästare på Kungliga slottet.

Annons

Det betyder att det är han som har örnkoll på de kungliga gästlistorna. Och på vem som passar att placera bredvid vem när det är kunglig galamiddag. Ett kungligt partyproffs helt enkelt.

Kungens ceremonimästare Odd Zschiedrich

Odd Zschiedrich Ceremonimästare vid hovet
Hovproffset Odd Zschiedrich.

Men i dag hade Odd Zschiedrich alltså det ärofyllda uppdraget att leda den kungliga processionen från Stockholms slott, nerför Storkyrkobrinken och in i Storkyrkan.

Annons

Från början är han mellanstadielärare och ämneslärare, och bakom sig har han en lång karriär: Kammarherre hos kungen, kansliansvarig vid Svenska Akademien 2003–2017, verksamhetsansvarig för Nobelbiblioteket 2014-2017. Men också en gång i tiden slottsfogde på Kalmar slott och skolchef i Torsås.

Odd Zschiedrich Kungaparet 1997 Kalmarunionen 600 år
Odd Zschiedrich har känt kungaparet länge. Här är han tvåa från vänster, en bild från Kalmar slott 1997. Bakom går drottning Margrethe, prins Henrik och drottning Sonja.

Foto: TT.

Annons