Dopspecial! Vi minns när prins Carl Philip döptes

Dopspecial! Vi minns när prins Carl Philip döptes
På fredag är det dop för prins Gabriel Carl Walther. Men hur såg det ut när hans pappa, prins Carl Philip, bar de kungliga valenciennespetsarna?
Annons

Carl Philips dop var speciellt – han döptes ju som kronprins. I Slottskyrkan gjorde han entré i mamma Silvias armar och protesterade sedan ilsket när ärkebiskop Olof Sundby och överhovpredikant Hans Åkerhielm hällde källvattnet från Solliden på hans fjuniga huvud.

Annons

Dopet hölls en fredag klockan 12.00. Samma veckodag och tid som gäller för prins Gabriel den här veckan. Carl Philip Edmund Bertil var tre och en halv månad när kungaparet trädde hans knubbiga armar genom den kungliga dopklänningen av batist och valenciennespetsar.

Annons

Victoria var också med på dopet och satt fint rätt länge på sin pyttelilla 1700-talsstol. Och sen var morfar Walther Sommerlath beredd med tyska barnboken Kindchen Schlaf.

Drottning Margrethe, prinsessan Birgitta, prins Bertil och prins Leopold av Bayern var faddrar, och bland gästerna fanns också kung Olav av Norge, drottning Ingrid av Danmark, drottning Silvias föräldrar och alla hagasessorna utom prinsessan Margaretha.

Dopet direktsändes både i svensk och tysk tv och två poliser var avdelade enbart för att bevaka tronföljarkronan som låg framme vid altaret på en sammetskudde. Carl Philip skulle ju vara kronprins i exakt fyra månader till. Men den 1 januari 1980 fick vi kvinnlig tronföljd och sedan tog Victoria över.

Annons

Mottagningen hölls i Lovisa Ulrikas audiensrum. Carl Philip, som pustade ut i Karl XI:s vagga från 1655, fick en servis av statsminister Ola Ullsten. Och en hel sportstuga av sitt hertigdöme Värmland.

Foto: IBL

ANNONS

Julklappar med kunglig känsla!

Låga priser – snabba leveranser – fri retur


Kunglig kalender 2018
2018 – ännu ett kungligt år med guldkant! Svensk Damtidnings kungliga kalender bjuder på härliga bilder från den svenska kungafamiljens vardag och fest. Ge dig själv en gåva – eller köp kalendern till någon du tycker om. Den går inte att köpa i butik!

Gå till shoppen

Ljuslykta i mässing Miccis House
Denna underbart söta krona fungerar lika bra som ljuslykta som kruka och förgyller vilket dukat bord eller fönsterbräde som helst. Perfekt för exempelvis mindre blommor eller blockljus samt värmeljus. Den är gjord helt i solid mässing och kommer från det svenska märket Miccis House.

Gå till shoppen

Guldpläterat armband Venus med strass Bisou
Ett vackert armband från svenska Bisou med venussymbol som tagits fram för att hylla alla kvinnor. Armbandet är guldpläterat och prytt med ett strassbeklätt venustecken och fyra ringar. Armbandet kommer i en vacker ask i en ljusrosa färg med en insida av lyxig sammet.

Gå till shoppen

Poncho tre färger
Ponchon har blivit en riktig favorit! Användbar både på vintern inomhus och utomhus på våren och sommaren. Perfekt att ta med sig på resan.

Gå till shoppen

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

14 kommentarer till “Dopspecial! Vi minns när prins Carl Philip döptes”

 1. Marguerithe skriver: 27 november, 2017

  Inga dopbilder nu kan jämföras med Kungaparets barns dop. Vilken elegans och samtidig lågmäldhet. Vacker musik också på den tiden. De yngres egna val av musik har inte varit så lyckade.


  1. Catherine skriver: 28 november, 2017

   För en gångs skull håller jag med Marguerithe…jag är inte rojalist, men det är just för att magin (eller vad man nu ska kalla det) som Silvia Sommerlath förde med sig in i kungahuset nu är borta…Silvia var och är fantastisk…utan henne är jag inte säker på att vi hade haft kvar monarkin som statsskick…!


 2. Stefan skriver: 27 november, 2017

  Ja det var på den tiden som en biskop var en biskop, och en präst var en präst.
  Nu är ju i stort sett hela Svenska Kyrkans ledning politiker från vänsterkanten.


  1. Marguerithe skriver: 27 november, 2017

   Stefan,
   Olof Sundby var en fantastisk ärkebiskop. Han var som en biskop ska vara. Han hade aldrig varit så klåfingrig som Anders Wejryd var innan Victorias och Daniels bröllop, att det inte var svensk sed att bruden gick in tillsammans med sin pappa. Detta skapade stor irritation hos Kungen och var så onödigt och tidskrävande.


  2. Stefan skriver: 27 november, 2017

   Marguerithe!
   Olof Sundby var Sveriges siste riktige ärkebiskop, och allt gick sedan definitivt överstyr när Hammar valdes till ärkebiskop.
   Och lika illa är det med hovpredikanterna sedan Erland Ros gick i pension.


  3. Leo skriver: 29 november, 2017

   Marguerithe, kungen o drottningen gick väl in tillsammans, så det visar nog deras inställning!


 3. Truuls skriver: 27 november, 2017

  I den här diskussionen mellan Marguerithe och Stefan om vad som utmärker en “riktig” biskop, och vem som bäste förmådde/förmår leva upp till det som då stipuleras, tangerar de det evigt återkommande felslutet, att den bäste “teoretikern” också är den bäste “klinikern”.
  Så är ytterst sällan fallet. I svenska kyrkliga sammanhang är Nathan Söderblom det enda undantaget.
  KG Hammar var en utmärkt teolog men något vilsen som kyrkoledare.


 4. Stefan skriver: 27 november, 2017

  Truuls!
  Det är möjligt att KG Hammar var en utmärkt teolog, men inte en kristen sådan.


 5. eva skriver: 27 november, 2017

  Det är väldigt tråkigt att svenska kyrkan går politikernas ärenden. De skulle ju vara åtskilda från politiken, men har i stället blivit väldigt radikala och det är mycket störande.


  1. Truuls skriver: 27 november, 2017

   Eva!
   Skäll på Gösta och Henry!
   Det var var där det började.
   En fylld skattkammare fick de, men med skatten i himlen var det sämre beställt.


  2. Stefan skriver: 27 november, 2017

   Truuls/Bror!
   Med Vatikanen är det dock betydligt värre ställt. Där har man förenat både politik, religon och finansiell makt – allt under mammons paraply och initierat under överseende av Benito.


  3. Truuls skriver: 27 november, 2017

   …och det skulle man vara ensam om, menar du?


  4. Amama skriver: 27 november, 2017

   vaka själ och bed, och till strids dig red, räds att frestarn lägger snaran där du minst förmodar faran


 6. josefin skriver: 28 november, 2017

  Har DS samma huvudbonad har som KP V sedan bar pa ett dop, till sin rosa klanning?


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar