Dopspecial! Vi minns när prins Carl Philip döptes

På fredag är det dop för prins Gabriel Carl Walther. Men hur såg det ut när hans pappa, prins Carl Philip, bar de kungliga valenciennespetsarna?

Carl Philips dop var speciellt – han döptes ju som kronprins. I Slottskyrkan gjorde han entré i mamma Silvias armar och protesterade sedan ilsket när ärkebiskop Olof Sundby och överhovpredikant Hans Åkerhielm hällde källvattnet från Solliden på hans fjuniga huvud.

Dopet hölls en fredag klockan 12.00. Samma veckodag och tid som gäller för prins Gabriel den här veckan. Carl Philip Edmund Bertil var tre och en halv månad när kungaparet trädde hans knubbiga armar genom den kungliga dopklänningen av batist och valenciennespetsar.

Victoria var också med på dopet och satt fint rätt länge på sin pyttelilla 1700-talsstol. Och sen var morfar Walther Sommerlath beredd med tyska barnboken Kindchen Schlaf.

Drottning Margrethe, prinsessan Birgitta, prins Bertil och prins Leopold av Bayern var faddrar, och bland gästerna fanns också kung Olav av Norge, drottning Ingrid av Danmark, drottning Silvias föräldrar och alla hagasessorna utom prinsessan Margaretha.

Dopet direktsändes både i svensk och tysk tv och två poliser var avdelade enbart för att bevaka tronföljarkronan som låg framme vid altaret på en sammetskudde. Carl Philip skulle ju vara kronprins i exakt fyra månader till. Men den 1 januari 1980 fick vi kvinnlig tronföljd och sedan tog Victoria över.

Mottagningen hölls i Lovisa Ulrikas audiensrum. Carl Philip, som pustade ut i Karl XI:s vagga från 1655, fick en servis av statsminister Ola Ullsten. Och en hel sportstuga av sitt hertigdöme Värmland.

Foto: IBL

ANNONS

Julklappar med kunglig känsla!

Låga priser – snabba leveranser – fri retur


Kunglig kalender 2018
2018 – ännu ett kungligt år med guldkant!

Svensk Damtidnings kungliga kalender bjuder på härliga bilder från den svenska kungafamiljens vardag och fest. Ge dig själv en gåva – eller köp kalendern till någon du tycker om. Den går inte att köpa i butik!


Gå till shoppen

Ljuslykta i mässing Miccis House
Denna underbart söta krona fungerar lika bra som ljuslykta som kruka och förgyller vilket dukat bord eller fönsterbräde som helst. Perfekt för exempelvis mindre blommor eller blockljus samt värmeljus. Den är gjord helt i solid mässing och kommer från det svenska märket Miccis House.

Gå till shoppen

Guldpläterat armband Venus med strass Bisou
Ett vackert armband från svenska Bisou med venussymbol som tagits fram för att hylla alla kvinnor. Armbandet är guldpläterat och prytt med ett strassbeklätt venustecken och fyra ringar. Armbandet kommer i en vacker ask i en ljusrosa färg med en insida av lyxig sammet.

Gå till shoppen

Poncho tre färger
Ponchon har blivit en riktig favorit!

Användbar både på vintern inomhus och utomhus på våren och sommaren. Perfekt att ta med sig på resan.


Gå till shoppen