Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Draget som kan få kungen att abdikera – och göra Victoria till drottning: ”Svår sits”

02 jan, 2024, 20:00 

Drottning Margrethe överlåter tronen till kronprins Frederik – och sätter press på andra nordiska kungahus.

Annons

Nyårsfirandet hann knappt börja innan drottning Margrethe var framme och chockade världen. I sitt nyårstal berättade hon att hon abdikerar och lämnar över tronen till kronprins Frederik.

Drottning Silvias svar – på kungens abdikation!Brand logo
Drottning Silvias svar – på kungens abdikation!

Skiftet sker redan om två veckor. Då är det Frederik som är kung och Danmark har fått en ny statschef, ett beslut som Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall inte är helt förvånad över.

– Många säger att de var chockade, men det var faktiskt både väntat och oväntat. Margrethe har hintat genom åren att hon vill kliva åt sidan, framför allt sedan hennes make Henrik gick bort har hon varit öppen med att hon vill se den yngre generationen ta över, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Drottning Margrethe, kronprins Frederik och kronprinsessan Mary
Drottning Margrethe abdikerar – och snart blir kronprins Frederik kung.

Johan T Lindwall om tronskiftet

Johan T Lindwall tror att Frederik kommer att bli en utmärkt kung. Han tycker även att Danmarks kronprins påminner mycket om kronprinsessan Victoria, som dessutom är en av hans bästa vänner.

Annons

– Han står verkligen med två fötter, en i myllan och en i kungahuset. Väldigt ödmjuk, trevlig, social och intelligent. Han bjuder på sig själv och är en bra förebild som kommer bli en fantastisk kung.

Samtidigt finns det en viss kritik mot Frederik.

– Det finns ju viss kritik i Danmark om att han är lat, att han inte jobbar tillräckligt mycket. Jag har sett många raljerat nu och skrivit ”kung Mary”, att det är hon som kommer styra och ställa, och det tycker jag är orättvist och stämmer inte. Jag är övertygad om att Mary och Frederik kommer bli världens starkaste powerpar bland kungligheter.

Draget som kan få kungen att abdikera: ”Sätter en press”

Margrethes val att abdikera öppnar upp för andra nordiska monarkier att göra samma sak. Kungen har förvisso sagt att han aldrig skulle abdikera, men väljer kung Harald att göra samma sak som Margrethe sätts det en press på honom – en press som redan nu finns i och med Margrethes beslut.

– Jag är övertygad om att det här sätter en press på vår kung, även om han eller hovet aldrig skulle erkänna det. Om Norge och kung Harald skulle överlåta tronen till Haakon och Mette-Marit kommer kungen sättas i en svår sits, och vara den enda kungligheten som inte släpper fram den yngre generationen.

Kungen och kronprinsessan Victoria
Kungen och kronprinsessan Victoria.

Foto: TT

Annons