Dramat bakom Victorias klänning – kris i sista minuten innan galan

Victoria på Polar

Kronprinsessan Victorias rosa tylldröm hon bar på Polarprisgalan har blivit en av hennes mest hyllade klänningar någonsin. Nu berättar designern Selam Fessahaye om dramat i sista stund.

Kronprinsessan Victoria trampar sällan fel när det kommer till mode, hon har burit många vackra galaklänningar som är värdiga en kunglighet men är heller inte rädd för att ta ut svängarna och göra något mer vågat.

Ett av de tillfällena var på Polarpriset 2019. När Victoria dök upp på röda mattan iklädd den rosa klänningen i tyll, drog hon allas blickar till sig och hyllningarna lät inte väntas på. Kritikerna älskade stilen, som kunde ha blivit lite väl gullig och prinsessaktig, men tillsammans med en elegant håruppsättning och naturlig sminkning blev den sammantagna effekten något utöver det vanliga. Det strålade om kronprinsessan som bar upp klänningen med ett härligt självförtroende.

Victoria bar den fantastiska rosa skapelsen av Selam Fessahaye på Polarprisgalan.

Victoria bar den fantastiska rosa skapelsen av Selam Fessahaye på Polarprisgalan 2019.

Designern bakom succén är Selam Fessahaye, som klätt många svenska kändisar för röda mattan i olika sammanhang, men det här var det första uppdraget för det svenska kungahuset. I webb-serien Studio Selam på Aftonbladet TV berättar hon om processen.

– Det här året har varit helt galet och att kungahuset skulle höra av sig med det är helt… det är skitflummigt, säger Selam när hon tänker tillbaka på hur det hela började.

Sela Fessahaye i Studio Selam, hennes webbtv-serie på Aftonbladet TV.

Sela Fessahaye i Studio Selam, hennes webbtv-serie på Aftonbladet TV.

Selam Fessahaye berättar om krisdraget

Hon berättar att Victoria inte hade så mycket invändningar, men att hon kom för att testa klänningen. Men det uppstod komplikationer för Selam, fram till två dagar innan galan hade hon jobbat på en annan idé, som hon slopade helt i sista minuten. Kronprinsessan visade dock aldrig tecken på någon oro.

– De gav mig typ helt fria händer, men jag strök det jag hade gjort två dagar innan Polarpriset. Det här som vi har tänkt, det går typ inte. Men hon var hur lugn som helst!

Den eleganta frisyren bidrog till succén.

Den eleganta frisyren bidrog till succén.

Selam medger även att hade det varit upp till henne hade det kanske blivit en ännu mer spektakulär entré för Victoria på galan.

– Den här klänningen kanske var lite för rosa, lite för prinsessig för kronprinsessan Victoria, medan jag kanske hade velat att den var ännu mer rosa, ännu mer tyll, ännu mer dramatiskt. Så vi hittade verkligen varandra i det där plagget och det var så kul för det var en utmaning från båda sidor, avslutar Selam.

Foto: TT