Dramatiken på Drottningholm när Silvia födde Madeleine

drottning siliva gravid med madeleine 1982

Prinsessan Madeleine hade bråttom när hon föddes på Drottningholm, den där junidagen 1982.

Torsdagen den 10 juni, 1982, var en mycket speciell dag i drottning Silvias och kung Carl Gustafs liv. Det var nämligen då de fick sitt tredje barn, prinsessan Madeleine.

Men förlossningen var inte helt odramatisk. Silvia hann nämligen inte in till sjukhuset utan fick föda sin dotter i sängkammaren, hemma på Drottningholm.

Kungen var iväg på middag

När kungaparet vakna upp på slottet, den dagen, hade drottningen inga känningar på att någonting var på gång och den blivande trebarnspappan bestämde sig därför för att åka iväg på en middag i Skultuna – 11 mil bort.

prinsessan madeleine nyfödd 1982

Kungen och drottningen med dottern Madeleine och storebror Carl Philip.

Madeleine kom med rekordfart

Framåt eftermiddagen, närmare bestämt klockan 17, drog Silvias värkar igång och kungen fick sätta sig i bilen och skynda hem, i ilfart. En transportkuvös stod redo på slottet och utanför, längs grusgången, väntade en ambulans. I själva sängkammaren hade drottningen med sig två barnmorskor, en narkosläkare och så professorn Ulf Bronell.

Men att förlossningen skulle ta ynka två timmar hade nog ingen räknat med. Men kungen hann precis och hörde därmed prinsessan Madeleines första skrik, som ekade längs slottskorridorerna.

Storasyster Victoria var också med när hennes lillasyster kom till världen.

“Jag kommer ihåg att man fick öppna dörren lugnt och försiktigt och att det stod en massa människor i vita kläder där. Och så minns jag att hon skrek”, har kronprinsessan sagt.

prinsessan madeleine 1982

Prinsessan Madeleines första jul, år 1982.

Foto: TT