Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dråpliga händelsen med prins Daniel – mitt famför ögonen på Victoria

29 maj, 2023, 15:25 

Det blev en strålande vacker invigning av prinsessan Estelles nya konstverk på Djurgården.

Annons

Löven var lysande gröna och solljuset sipprade ner genom bokträdens grenar på Djurgården och Prinsessan Estelles skulpturpark under måndagen.

Det var dags att inviga ett nytt permanent konstverk i samlingen som Prinsessan Estelles kulturstiftelse ligger bakom, det fjärde i ordningen.

Filmen avslöjar! Därför saknas Estelle på viktiga uppdragetBrand logo
Filmen avslöjar! Därför saknas Estelle på viktiga uppdraget

Det var Charlotte Gyllenhammar som hade fått frågan att tillverka ett konstverk till parken och hon valde att skapa en fyra meter hög bronsstaty som fått namnet ”Osagd”.

”Jag känner mig oerhört hedrad över att få göra ett verk till Prinsessan Estelles Kulturstiftelse och att få vara en del av den skulpturpark som växer fram i detta betydelsefulla område. Platsen har en särskild innebörd för mig eftersom jag tillbringat mycket tid på Kungliga Djurgården, både som barn och vuxen. Min skulptur Osagd kommer resa sig ur marken som en överväldigande fysisk gestalt gjuten i brons. Närvarande, påtaglig men inåtvänd i koncentration som inför en oväntad möjlighet.” säger Charlotte om sin skapelse.

Prins Daniel höll invigningstalet

På plats för att inviga konstverket var i första hand prins Daniel, som sitter i stiftelsens styrelse. Men Victoria kunde bara inte hålla sig borta så även hon var med och fick lyssna till sin makes tal från första parkett i den vackra boklunden.

Annons

På plats fanns inte bara kungligheterna utan även kulturminister Parisa Liljestrand, som höll ett tal om vikten av att göra konst tillgänglig för alla.

Konferencier för kalaset var den rutinerade skådespelaren Pernilla August, som bidrog till ännu mer stjärnglans över tillställningen. Hon presenterade prins Daniel, som skämtsamt pratade om att det var dumt att gå upp på scen efter en så bevandrad skådespelare som Pernilla.

Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, konstnären Charlotte Gyllenhammar och Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare för en kunglig kulturstiftelse, vid invigningen av Gyllenhammars verk Osagd i Prinsessan Estelles Skulpturpark på Djurgården.

”Du har ett löv i håret!” utbrast en person i publiken just då och mycket riktigt fanns där ett löv som prinsen fick borsta bort. Han log brett åt det komiska tillfället och kunde därefter inleda sitt tal, där det blev tydligt hur viktig roll konst och kultur har i hela kronprinsessfamiljens liv.

”Det här handlar ju om att jag och min familj kan skapa något som är betydelsefullt, som gör gott för många genom tiden som kommer och förhoppningsvis för många generationer framåt. Med de här orden skulle jag vilja förklara skulpturen ”Osagd” invigd.” sa prins Daniel i sitt tal.

Annons