Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Anne-Marie 70 år!

30 aug, 2016, 09:10 
I dag uppmärksammar vi drottning Anne-Marie av exkungariket Grekland som fyller 70 år. Läs hennes spännande historia.
Annons
Anne-Marie-5

 

Den 30 augusti fyller drottning Anne-Marie 70 år.  Hon lever ett lyckligt, stillsamt liv i Grekland och är farmor och mormor till nio barnbarn. I över 50 år har hon varit gift med sin barndomskärlek kung Konstantin II och de är fortfarande lika lyckliga tillsammans. Men livet har inte alltid varit lätt för drottning Margrethes yngsta syster.

Anne-Marie mötte sin Konstantin när hon var 13 år, de både var säkra på sin kärlek från start och var övertygade om att de skulle gifta sig! Men Anne-Marie var för ung. I fem år fick de vänta, bara månader efter hennes 18-årsdag stod hon där vid altaret i full brudutstyrsel.

Klänningen var magnifik, med ett flera meter långt släp och en slöja i vackraste spets som hölls på plats av Khedive of Egypt Cartier-tiaran. Samma tiara som alla drottning Ingrids döttrar burit på sina bröllop. Bröllopet var årets största händelse. Den nya kungen av Grekland skulle gifta sig med den danska prinsessan. En saga som blev verklighet och förvandlade prinsessan Anne-Marie till Europas yngsta drottning.

Annons

Året därpå fick kungaparet sitt första barn, dottern Alexia. Och ”drottning snöflinga”, som Anne-Marie kärt kallades av grekerna, blev än mer populär bland folket.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Anne-Marie-67

I april 1967 var hon höggravid med sitt andra barn när en militärjunta övertog makten i landet. En månad senare föddes kronprins Pavlos och familjen tilläts bo kvar i landet med kravet att kungen aldrig skulle blanda sig i politiken. Men i december samma år genomförde Konstantin ett misslyckat kuppförsök. Kungaparet och deras två små barn tvingades fly tillsammans med änkedrottningen Fredrika och prinsessan Irene. Målet blev den grekiska ambassaden i Rom där de tillbringade sina första månader i landsflykt. De flyttade sedan till ett eget residens och blev kvar i Rom i nästan sex år.

Annons

Där föddes också kungaparets tredje barn, prins Nikolaos. Familjen återvände sedan för en kort tid hem till Anne-Maries familjehem, Amalienborg, och hennes mor drottning Ingrid. Tiden på Amalienborg har drottning Anne-Maries son, prins Pavlos, beskrivit som underbar.

1974 förklarades Grekland som republik och kung Konstantin II avsattes officiellt. Familjen hade då hunnit flytta till London, det var där de startade sitt nya liv som exkung och drottning. Men det var inte lätt, kungen kände sig vilsen utan sitt hemland, sitt arbete som kung och utan några egentliga medel. Det sades att kvinnor blev hans tillflykt och skilsmässan var nära…

Men de kvinnliga släktingarna till paret talade dem tillrätta. Kungaparet hittade lyckan igen och fick senare två barn till, Theodora och Philippos. De fortsatte att bo i London men de saknade Grekland. Efter att ha fått delta i drottning Fredrikas begravning 1981 dröjde det tolv år till innan de fick tillåtelse att besöka landet igen.

London var familjens hem i 40 år. Men drömmen om Grekland försvann aldrig. För tre år sedan, efter 46 år i exil, kunde kungaparet äntligen flytta hem till Grekland. Där tänker de tillbringa resten av sina liv.

Missa inte bildspelet med bilder från förr. Drottning Margrethes lillasyster umgås mycket med systrarna Benedikte och Margrethe.

Av: Frida Mrad

Foto: Stella Pictures

Annons