Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Beatrix abdikerar - Willem-Alexander tar över

28 jan, 2013, 19:12 
Agneta Nisbeth
Annons

I ett tal till folket under måndagskvällen avsade sig drottning Beatrix tronen  – till förmån till sonen kronprins Willem-Alexander.

Annons

Drottning Beatrix meddelade redan på måndagseftermiddagen att hon skulle hålla ett tal till nationen, och holländska tidningar började redan tala om att hon nu var på väg från tronen.

– Det är dags nu att lämna över min krona.

Kronprinsen tar över

Det har en längre tid spekulerats i att det snart skulle vara dags för kronprins Willem-Alexander – som förövrigt är en av prinsessan Estelles faddrar – att ta över tronen tillsammans med sin maka kronprinsessan Máxima.

Skidolycka

Sedan den svåra skidolyckan där en av Beatrix söner, prins Johan Friso hamnade i koma, har hon av naturliga skäl fått en anledning att trappa ner på arbetet. Hon fyller snart 75 år.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Se henne tala i tv här:

httpv://www.youtube.com/watch?v=Sc_O6aQgsqE

En tv-film om Beatrix från Holländsk tv:

httpv://www.youtube.com/watch?v=OlXdjqrE5SE

Annons