Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Beatrix ännu inte tillbaka på jobbet - men snart...

06 mar, 2012, 11:04 
Agneta Nisbeth
Annons

Drottning Beatrix av Nederländerna har ännu inte återupptagit sina plikter för fullt efter sin son prins Johan Frisos tragiska lavinolycka. Men i den kungliga kalendern har hon i alla fall fått några uppdrag inplanerade.

Alla tidigare engagemang har varit inställda eller har tagits över av kronprins Willem-Alexander och hans hustru, kronprinsessan Máxima. Fast nu ser det ut som drottning Beatrix planerar att börja jobba igen, i alla fall enligt kalendern på hemsidan. Som vi tidigare berättat fördes prins Johan Friso i slutet av förra veckan med ett chartrat ambulansflyg från Innsbruck till London.

Annons

Svåra hjärnskador

I dag vårdas han på Wellington Hospital, som specialiserar sig på svårt hjärnskadade patienter. Redan i Innsbruck förklarade läkarna att prinsen ådragit sig mycket svåra hjärnskador och att det är osannolikt att han någonsin återfår medvetandet.

I koma

Vilken livsuppehållande hjälp som Friso får på Londonsjukhuset har inte meddelats, men chansen för att hans tillstånd ska förbättras är minimal. I princip skulle han kunna ligga i koma i åratal och i de flesta liknade fall har läkare i samråd med patientens anhöriga förr eller senare låtit avbryta behandlingen.

Tragisk händelse

Efter en så här tragisk och plötslig händelse, när en kärnfrisk anhörig inte längre är kontaktbar och troligen aldrig kommer att bli det, behöver familjen tid på sig att acceptera vad som har hänt och besluta sig för vad som ska göras.

Annons

Nya undersökningar

Läkarna har aldrig använt uttrycket “hjärndöd”, men det kan bero på att den termen inte brukas i alla länder. I Tyskland kallas det till exempel att patienten är “biologiskt vid liv”. Drottning Beatrix har sedan prinsen flyttats till London varit vid hans sida tillsammans med sin svärdotter prinsessan Mabel, Frisos hustru och deras två döttrar, familjen har varit bosatt där i många år. På Wellingtonsjukhuset kommer man att göra nya undersökningar och det är efter resultatet av dem som läkarna och Frisos familj får bestämma om framtiden.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Annons