Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Camillas ord om kontroversiella ämnet – får alla blickar att vändas mot prinsessan Madeleine

17 maj, 2024, 04:00 
Victoria Morand
Camilla öppnar upp i ett nytt uttalande.
Annons
Här bryter Camilla tystnaden om kung Charles cancerbeskedBrand logo
Här bryter Camilla tystnaden om kung Charles cancerbesked

Brittiska drottning Camilla tar ställning i en kontroversiell fråga där även prinsessan Madeleine varit ämne för diskussion.

Närmare bestämt har drottningen gjort ett löfte angående päls för att visa att hon står upp för djurens rättigheter. Och pälsfrågan, den har även Madeleine blivit en del av och hennes beslut har inte setts med blida ögon.

Pontus Höök / TT

Camilla ändrar nu riktning

Drottning Camilla har lovat att hon inte längre kommer att skaffa päls till sin garderob. Detta har skickats i ett brev till People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), enligt ett meddelande från organisationen.

Annons
AARON CHOWN

PETA-grundaren Ingrid Newkirk har uttalat sig kring drottningens beslut.

– Vi skålar för drottning Camilla med ett glas av det finaste rödvinet, för att vara en sann drottning genom att stå tillsammans med 95 % av britterna som också vägrar att bära djurpäls.

Camilla tar efter sin svärmor drottning Elizabeth som gjorde samma val 2019.

Kontroversiella ämnet riktar strålkastarljuset mot prinsessan Madeleine

En som tidigare burit päls är som sagt ingen mindre än vår prinsessa Madeleine.

Annons

På prins Gabriels dop så sågs prinsessan bära en minst sagt omtalad kappa.

Hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftar att prinsessan Madeleine bar lammpäls, men att det rör sig om ett äldre lamm.

– Det stämmer att prinsessan Madeleine hade en lammpäls på sig och den är tillverkad av äldre lamm. Det jag kan säga generellt kring lammskinn är att det är någonting som många både bär och har i sina hem och anses vara hållbara produkter. Utöver det har jag ingenting mer att kommentera, säger hon.

Den ljusrosa Valentino-kappan, värd 144 000 kronor fick många att reagera. Men det var inte prislappen som har fick människor att gå i taket. Pälsen i fråga visade sig som sagt komma från små lamm och de starka reaktionerna från medlemmar ur välgörenhetsorganisationen Djurens rätt var inte nådiga.

Annons

På organisationens Facebook trilla det in kommentarer som “barbariskt” och “klavertramp” och vissa menade även att prinsessan borde bett om ursäkt för sitt “dåliga omdöme”.

Djurens rätt anserade ett upprop för ett pälsfritt kungahus:

“Att välja bort päls visar att Sverige är ett land i tiden och att kungahuset går i takt med svenskarnas värderingar när det gäller de djur som föds upp och dödas för sin päls” skriver Djurens Rätt i brevet.

Madeleine har inte burit kappan sen dess och har möjligtvis valt bort att bära liknande plagg!

Bild: TT

Annons