Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Elizabeth kräver mer skattepengar

23 sep, 2009, 07:43 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons
Drottning Elizabeth.
Drottning Elizabeth.

Drottning Elizabeth pushar för få in 44 miljoner pund från skattebetalarna för att täcka underhållskostnader av de kungliga residensen.  Samtidigt tvingas offentliga sektorn skära ner på grund av lågkonjukturen.

Det brittiska kungahuset mottar årligen 1,5 miljoner pund för underhåll av de kungliga residensen, inklusive Buckingham Palace och Windsor Castle. Detta räcker nu alltså inte utan drottningen vill ha ca ytterligare 30 procent under det närmaste årtiondet för att kunna täcka alla viktiga byggnadsunderhåll, enligt uppgifter som kommit fram från det brittiska Finansdepartementet. Denna begäran är kontroverisell i dessa tider då den offentliga sektorn har drabbats hårt av neddragningar i finanskrisens spår.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.


Kan sälja kungliga fastigheter

Underhåll som anses viktiga är bland annat renoveringen av St James’s Palace, där prins William och prins Harry har kontor, vilket kommer att kosta 3 miljoner pund, samt renoveringen av de gigantiska taken på  Buckingham Palace och Windsor Castle, som kan komma att kosta upp till 18,3 miljoner pund. Reparationer av el- och värmeledningar liksom asbestsanering av Buckingham Palace kostar 5,5 miljoner pund medan ersättandet av gamla viktorianska vattenledningar i Windsor Castle kan kosta 4,2 miljoner. Det finns även planer på att sälja vissa av kungahusets tillgångar för att få loss mer pengar, till exempel kan man tänka sig att sälja Hampton Court Mews.

Windsor Castle.
Windsor Castle.


Stenar riskerar falla ner på kungafamiljen

Budgeten avser just nu sex residens, och kommer nu att ses över. Kungahuset har också begärt 3 miljoner pund för underhåll av Victoria och Albert Mausoleet där drottning Victoria och kung Albert är begravda. Vidare behövs 10 miljoner bland annat till stenreparationer på Buckingham Palace. Fasaden på byggnaden är i så dåligt skick att stenbitar har ramlat ner, en av bitarna missade prinsessan Annes bil med bara en hårsmån. Richard Bacon, en konservativ parlamentsledamot, påpekade att om mer skattepengar måste till så borde man även låta allmänheten få större tillgänglighet till de kungliga residensen.

Av Ann-Sofie Lundin
Foto: IBL

Annons