Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Elizabeth sätter en ära i att klä julgranen själv

20 dec, 2009, 14:00 
Av
När de 750 julkorten är skickade, och julgranar från de kungliga ägorna pytsats ut över hela drottning Elizabeths rike – då är det dags för julfirande på Sandringham, familjens eget julslott i Norfolk.
Annons

 

I det traditionsälskande brittiska kungahuset följer man samma rutiner år efter år. Julklapparna, som sorteras efter mottagare på ett långbord delas enligt nordisk sed ut redan på julafton. Och på slaget 18 ska det ske!

Julklapparna har drottning Elizabeth inhandlat i hemmets lugna vrå på Buckingham Palace dit hon får varor för påseende.

– Det får gärna vara enkla gåvor, sparsamhet är en dygd, och ju anspråkslösare julgåva desto bättre, berättar hertiginnan av York, Sarah Ferguson, som av sina memoarer att döma mest tycks vara lättad över att slippa det inrutade julfirandet.

Inte minst alla klädbyten – tweedkjol och cardigan till frukost, dräkt, kappa, hatt och handskar för kyrkobesöket, ledig kjol och blus för eftermiddagen, finare kjol och blus för teet och aftonklänning till middagen…

Drottningen klär julgranen

Redan på morgonen samlas familjen vid drottningens stolthet – julgranen – som hon själv lagt sista handen vid. Minst sex meter hög måste den vara! På eftermiddagen hinner de med tebuffé med läckra smörgåsar, scones och småkakor och på kvällen julmiddag med räkor, lamm och champagne på menyn. Och så några cocktails förstås, gärna Dry Martinis, allt noga inrutat efter klockan.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Dagen avrundas med helyllemys, de spelar spel eller ser på film, njuter en god cigarr och mår gott medan elden sprakar i de öppna spisarna. Timmen brukar bli sen innan de går till sängs och därför smakar det gott med frukost på sängen när juldagsmorgon glimmar. Juldagens gudstjänst i St Mary Magdalen-kyrkan är ett måste, liksom den efterföljande kalkonlunchen och plumpuddingen.

Därefter lyssnar de till drottning Elizabeths radio- och TV-sända jultal som brukar vara ungefär tio minuter.

På annandagen? Ja, då sysselsätter sig det jakttokiga brittiska kungahuset med att jaga fasan.

Foto: TT

Annons