Drottning Elizabeth skakas av nya avhopp

Drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth skakas av nyheten om ett nytt avhopp i kungahuset.
Harry och Meghan lämnar kungahuset – detta har hänt
Slå på ljud

Drottning Elizabeth är en kvinna som gillar kontinuitet. Hon vill omges av en tajt och pålitlig apparat med människor som stannar länge på sin post.

Hon gillar inte heller stora förändringar. Det märktes i hennes uttalande när det blev klart att prins Harry och hans hustru Meghan Markle skulle frigöra sig från sina kungliga plikter och flytta utomlands.

– Min familj och jag stöder Harry och Meghans önskan att som ung familj skapa sig ett nytt liv. Även om vi hade föredragit att de hade stannat kvar som heltidsarbetande medlemmar av kungafamiljen. Jag respekterar och förstår dock deras önskan om att leva ett mer självständigt liv, samtidigt som de kommer att förbli en uppskattad del av min familj, sa Elizabeth då.

Avhopp som chockar drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth

Nu försvinner två nyckelpersoner i drottning Elizabeths hov.

Mellan raderna i detta diplomatiskt formulerade uttalande kunde man läsa att Elizabeth inte alls var vidare nöjd med utvecklingen. Och nu kommer en ny obehaglig förändring.

Två nyckelfigurer har nämligen meddelat att de tänker hoppa av verksamheten kring det brittiska hovet: Christian Jones och Julian Payne.

Christian har varit prins Williams privatsekreterare, hans närmste man. Julian har skött prins Charles kommunikation med omvärlden. Båda ska ta nu ta välbetalda jobb inom det brittiska näringslivet.

"Det är en riktig bomb", skriver Daily Express om situationen.

Har ryktats om att drottning Elizabeth ska abdikera

Det har tidigare spekulerats i att Elizabeth kan vara på väg att abdikera. Hon har hunnit fylla 94 år och har haft en lite mer tillbakadragen roll på sistone.

Men i slutet av 2019 kom ett besked som tyder på att Elizabeth tänker kämpa vidare.

Den brittiska regeringen har nämligen meddelat att man har planerat ett stort firande 2022, när Elizabeth firar 70 år på tronen.

Så här sa Storbritanniens kulturminister Oliver Dowden om saken då.

– Hennes majestäts platinumjubileum kommer att vara ett historiskt ögonblick och förtjänar ett firande värt att minnas. Vi kan alla se fram emot en speciell, fyradagarshelg där vi kommer att skjuta av en spektakulär show som ska blanda det bästa av brittisk glamour med den senaste teknologin. Det kommer att föra samman hela nationen och samväldet i en passande hyllning till hennes majestäts tid som regent.