Drottning Elizabeth valde bort Meghan vid jultalet

Prins Harry och Meghan fick inte vara med bland fotografierna på drottningens bord.

När drottning Elizabeth höll jultal fick inte Harry och Meghan vara med bland familjefotografierna på skrivbordet. Det har fått omvärlden att undra – försökte drottningen markera mot prinsparet?

Inför sitt årliga jultal poserade drottning Elizabeth för en bild bakom ett stort skrivbord i den gröna salongen i Buckingham palace. I bakgrunden syns julpynt och en klädd gran. Drottningen bär blå klänning med en brosch och pärlhalsband.

På bordet står bilder av hennes familj. Ett inramat porträtt av William och Kate, med barnen George, Charlotte och Louis. Två bilder på maken Philip.

Men prins Harry och Meghan lyser med sin frånvaro.

Drottningen tog en bild inför sitt årliga jultal.

Prins Harry och Meghan fick inte vara med bland fotografierna på drottningens bord.

Drottningens jultal markerade slutet på ett turbulent år för kungafamiljen. Prins Andrew, som inte heller fick vara med på bild på drottningens skrivbord, har pekats ut i en sexskandal där minderåriga drabbats och har tagit paus från kungliga sysslor.

Philips hälsa sviktar och tidigare i år var han tvungen att sluta köra på offentliga vägar efter en bilolycka där två andra trafikanter skadades.

Även Harry och Meghan har haft ett tufft år – paret har erkänt att de har svårt att förlika sig med livet som småbarnsföräldrar i världens strålkastarljus. Paret har enligt uppgifter i brittiska medier tackat nej till julfirande med drottningen och valde i stället att återhämta sig i Kanada under ledigheten.

Hovexperten: “Måste ha oroat henne”

Så, har drottningens relation med barnbarnet fått sig en törn, och försöker hon understryka det med sitt fotoarrangemang?

Det är svårt att veta med en sådan integritetsfull kunglighet som Elizabeth, en drottning som har kungahusets och brittiska nationens intressen som ledstjärnor och som inte gärna vädrar familjefrågor i offentligheten.

Kungliga experten Ingrid Seward säger till tidningen Mirror att det är osannolikt att drottningens val av fotografier skulle innebära en medveten pik till Harry och Meghan.

– Det verkar representera idén om en nedbantad monarki. Alla mediaproblem runt Harry och Meghan måste ha oroat henne. Men hon skulle aldrig vara så lömsk att hon utelämnar deras foto med flit, säger Ingrid Seward till Mirror.

Anton Nilsson

Foto: TT