Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Drottning Elizabeths enda dotter i rampljuset

15 aug, 2019, 08:00 
Prinsessan Anne
Prinsessan Estelle har namnsdag i Sverige och i kungariket Storbritannien uppvaktas prinsessan Anne med tårta och gratulationer. Hon är både mormor och farmor – något som hon älskar. Till och med hästarna och ridningen får stå tillbaka nu när det finns så många rara barnbarn att ta hand om!
Annons
Peter Phillips
Peter Phillips

Hon har kallats Englands tuffaste prinsessa. Och den som arbetar mest i hela Europa av kungligheterna. Dessvärre får prinsessan Anne sällan den uppmärksamhet och positiva lovord hon förtjänar. Drottningens enda dotter gillar nämligen att vara “en i mängden” och är otroligt jordnära och familjekär.

Prinsessan Anne

Eftersom hon är född “Princess Royal” har hon aldrig behövt hävda sig eller spela en roll hon inte är. Nej, Anne är den hon är. “Kanske lite för mycket”, skojar britterna – men med en viss syrlig underton. Prinsessan Anne är mer än en arbetshäst. Hon kanske inte tillför glamour till kungahuset, men väl engagemang och driv. Precis som sin bror, prins Charles, gillar hon att resa, träffa människor och verkligen göra nytta. Kungligheter öppnar dörrar och sprider ljus till de länder och events, som de besöker.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Anne är alltid redo. Hon arbetar mest av alla i det brittiska kungahuset.
Prinsessan Anne är alltid redo. Hon arbetar mest av alla i det brittiska kungahuset.

Medan Kate och Meghan Markle står i rampljuset och får mycket massmedial uppmärksamhet, arbetar drottningens dotter i det tysta. Hon gör inget större väsen av sig, som sagt. I en undersökning som The Telegraph har gjort nyligen avslöjas att prinsessan Anne har arbetat 180 dagar under år 2018. Det är mer än någon annan medlem av kungafamiljen.

Prinsessan Anne
Annons

Prinsessan Anne ska verkligen vara glad och stolt, som har utmärkt sig bland alla Europas kungligheter som den mest arbetsamma personen. Inte illa för drottningens enda dotter, som sägs trivas allra bäst i en sadel och galoppera fram på de skotska hedarna.

Prinsessan Anne

I dag, den 15 augusti fyller Anne 69 år. Anne föddes 15 augusti 1950 på Clarence House i London. Hennes officiella titel är The Princess Royal, en titel som brukar ges till monarkens äldsta dotter och som hon tilldelades av sin mor år 1987 (dock kan titeln inte ges om det redan finns en Princess Royal, vilket är anledningen att hennes mor aldrig bar den).

Annons
Prinsessan-Anne

Prinsessan Anne medverkade i tv

Prinsessan Anne är unik i sitt slag. Hon är känd för sitt välgörenhetsengagemang och har dessutom ägnat mycket tid åt ridsport och deltog bland annat 1976 med drottningens häst Goodwill i Montreals olympiska spel.

Anne är också den första kungligheten någonsin, som medverkat i ett frågesportprogram i TV.

prinsessan anne vid OS
Prinsessan Anne i sadeln på sin häst Goodwill när hon tävlade 1976 i Olympiska spelen.

Anne och mamma drottning Elizabeth har en nära och kär vänskap. De delar hästintresset och äger flera av landets bästa dressyr– och galopphästar. Diskussionerna är många kring avel och allt kring ridsport. Båda är kunniga i ämnet och i det är också en stor business för kungligheterna.

Annons
Drottning Elizabeth med dottern Anne
Elizabeth med dottern Anne

Precis som i de flesta mor och dotter-relationer har det funnits upp-och nedgångar. När Anne skilde sig från Mark Phillips, barnen Peters och Zaras pappa, var inte drottningen glad. Äktenskapet varade mellan åren 1973 och 1992.

Zara Phillips och Lena Tindall
Zara Phillips är dotter till prinsessan Anne. Här ser vi henne med dottern Lena.

Drottning Elizabeth satte stopp för skilsmässan

Det har knakat rejält i äktenskapet med Timothy Laurence också, vilket har fått den brittiska regenten att tappa tålamodet med dottern totalt.

Annons

– Inga fler skilsmässor i familjen! Drottning Elizabeth har fått nog av kungliga skandaler. Trots uppmaningen gick pressen ut 2007 och avslöjade:

– För mycket arbete har gjort att prinsessan Annes och Tim Laurences kärlek har tagit slut. Prinsessan Anne är på väg att skiljas sig för andra gången.

Det hände inte. Det sägs att drottning Elizabeth satte stopp för det.

Prinsessan Anne
Peter Phillips
Annons