Drottning Elizabeths hämnd: prins Harry fråntas sin titel

Prins Harry och drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth har fattat ett beslut: prins Harry ska bli av med sin titel.

Slå på ljud

Prins Harry och Meghan Markle har fått betala ett högt pris för sitt beslut att avsäga sina kungliga titlar.

Så fort beslutet med officiellt försvann en rad titlar och beskyddarroller för paret.

"Hertigen och hertiginnan av Sussex har bekräftat för hennes majestät drottningen att de inte kommer att återvända som arbetande medlemmar av kungafamiljen. Efter att ha haft samtal med hertigen, har drottningen bekräftat i skrift att det inte är möjligt att fortsätta med ansvarsområdena och plikter som kommer med ett liv i allmänhetens tjänst. Hedersbetygelserna och beskyddarrollerna som hertigen och hertiginnan kommer därför att tas tillbaka av drottningen, och sedan delas ut till de arbetande medlemmarna av kungafamiljen", skrev det brittiska hovet i ett uttalande.

Prins Harry blir av med sin titel

Prins Harry och drottning Elizabeth

För Harry var det nog extra smärtsamt att bli av med sina militära titlar. Han, som själv tjänstgjort som soldat i Afghanistan, fråntogs alla sina officiella roller inom den brittiska försvarsmakten, inklusive den han fick ta över efter prins Philip: Captain General of the Royal Marines.

Nu väntar ännu ett hårt slag för Harry. Drottningen och hennes hov förbereder att peta honom från rollen som kungligt statsråd.

Den brittiska kungafamiljen ska ständigt ha fyra kungliga statsråd. Deras uppgift är att kliva in och ersätta statschefen när han eller hon är otillgänglig på grund av sjukdom eller annat skäl.

I nuläget är prins Charles, prins William, prins Andrew och prins Harry kungliga statsråd. Men nu smids alltså planer på att ge bort Harrys roll – till prinsessan Beatrice.

"Är en mardröm"

Hon bor i Storbritannien, till skillnad från Harry, och skulle troligen glädjas åt att få spela en ännu större roll i kungafamiljen. Vi kan nog vänta oss ett officiellt beslut relativt snart.

– Det här är en lagmässig mardröm. Med en åldrande monark pratas det om vad som kommer att hända om drottningen inte kan utföra sina plikter, säger en källa inom hovet till Daily Mail.