Drottning Elizabeths krismöte om Harry och Meghan

elizabeth meghan
Drottning Elizabeth samlar ihop "The Firm" för ett krismöte. Meghan har dock redan lämnat landet och deltar därför över telefon. Nu väntar nya turer i fallet "Megxit".
Annons

Den brittiska kungafamiljen befinner sig i en helt ny situation. En situation som på bara några dagar har fått namnet “Megxit”.

Hertigparet av Sussex chockade alla när de publicerade en presskommuniké som berättade att de har för avsikt att bli ekonomiskt oberoende genom att avstå apanaget – och i stället satsa på egna karriärer.

Kate är inte inbjuden till Elizabeths möte

Paret kommer inte längre att representera kungafamiljen i drottningens tjänst, däremot behåller de sina kungliga titlar. Under måndagen kallar Elizabeth till ett “toppmöte” i engelska Norfolk för att diskutera Harrys och Meghans framtid. Enligt uppgifter är Charles, William och Harry kallade till mötet medan Meghan deltar över telefon. Hertiginnan har nämligen lämnat Storbritannien och rest till Kanada, där sonen Archie befinner sig. Kate är inte med under mötet utan stannar kvar på Kensington Palace med barnen George, Charlotte och Louis.

Annons
Annons
meghan elizabeth
Drottning Elizabeth kallar till krismöte – men Meghan har redan lämnat landet.

I samband med den kungliga sortin kommer prinsfamiljen även att flytta. Åtminstone delvis. Framöver kommer de att dela sin tid mellan England och Kanada. Harry och Meghan tillbringade julhelgen på Vancouver Island och tackade alltså nej till Elizabeths traditionsenliga firande på Sandringham. Och bara två dagar efter att de hade skickat ut presskommunikén, med chockmeddelandet, åkte Meghan tillbaka till Kanada – och lilla Archie, som har stannat kvar i Vancouver med sin nanny.

Annons

Kort efter hertigparets meddelande på Instagram, som skickades ut helt utan hovets inblandning, publicerade Elizabeth ett eget pressmeddelande, som gav en helt annan bild av situationen. När man läser Harrys och Meghans text låter det som att allting är klappat och klart. Men drottningen menar att diskussionerna befinner sig i ett “tidigt stadie” och att det här är “komplicerade frågor” som kommer att ta tid att reda ut.

brittiska hovet om meghan och harry
Brittiska hovet gav “svar på tal” i ämnet Harry och Meghan.

Ja, komplicerat är det. Minst sagt. Om Harry och Meghan kommer att tillbringa halva sin tid i Kanada kommer det brittiska hovet att behöva reda ut frågor som rör visum, skatt och säkerhet. Och det är bland annat den problematiken som drottningen kommer att ta upp under mötet i Norfolk.

Drottningen är orolig över Harrys och Meghans nästa steg

Enligt uppgifter till brittiska medier är Elizabeth inte bara bekymrad över alla praktiska ting som hovet nu måste lösa. Hon är även djupt besviken över att Harry och Meghan inte informerande henne innan de avslöjade sina planer för hela världen. Daily Mail skriver även att drottningen fruktar att paret ska göra en intervju med Oprah Winfrey, som skulle kunna skada den brittiska monarkin ännu mer än själva avhoppet. Enligt Daily Mails är Elizabeth pressad att hitta en lösning för Harry och Meghan, annars kommer paret avslöja att kungahuset är både rasistiskt och sexistiskt, menar tidningen.

Annons

Relationen mellan Harry och William har också diskuterats de senaste dagarna. Enligt brittisk media har prins William helt tagit avstånd från sin lillebror efter beskedet och det har dessutom funnits ett envist rykte som till och med säger att Harry blivit utfryst av familjen och då särskilt storebror William. Men nu dementerar hovreportern Rebecca English den teorin.

“Det är djupt olyckliga över hur det framställs att Hary blir mobbad”, skriver hon på Twitter.

Valet att flytta till Kanada sägs också handla om Donald Trump. Visserligen bodde Meghan i Kanada när hon spelade in tv-serien Suits men nära vänner till paret säger att Harry och Meghan även skulle kunna tänka sig en framtid i USA, men inte så länge Donald Trump är landets president. För hertiginnan skulle drömsituationen vara att bo i Los Angeles, nära mamma Doria. De har en otroligt nära relation och när Meghan var ny i det brittiska kungahuset, och mediebevakningen var som allra tuffast, var det Doria som hertiginnan vände sig till. Utan henne hade det aldrig gått.

Annons

Foto: TT

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

12 kommentarer till “Drottning Elizabeths krismöte om Harry och Meghan”

 1. Midnattsol skriver: 13 januari, 2020

  Det här är inte bara Meghans beslut. Harry så en gång i ben intervju att “Det är ingen som vill vara kunglig”.. Det orsakade en mindre storm i media. Han är en frihetslängtande själ som länge känt sig fången i en gyllene bur; en bur som han också upplever dödade hans mamma. Det stora problemet med M är dock att hon ser monarkin som en väg till kändisskap och pengar. Där ligger problemet. De bör inte få behålla titlarna, då det är skadligt för monarkin när man inte vill ta fullt ansvar utan snyltar på fördelarna och statusen men vill slippa det tråkiga. Respektlöst och typiskt den yngre arbetsskygga generationen, som bara vill ha roligt och slippa det tråkiga.


 2. Monarkist skriver: 13 januari, 2020

  Harry och Meghan bör få skapa sig ett eget liv. Då kommer de att må bra. Tanken att behålla sina titlar tycker jag dock att de ska lämna därhän. De kan vara hertig och hertiginna. Det räcker gott och väl. Att hålla på att klandra Meghan är väl heller inte speciellt bra. Detta är Harrys vägval. Ingen annans.


  1. undrende skriver: 14 januari, 2020

   Hva er en Hertug og Hertuginne ?


 3. PernillaA skriver: 14 januari, 2020

  Midnattsol instämmer i din kommentar


 4. Bror skriver: 14 januari, 2020

  “… det är skadligt för monarkin när man inte vill ta fullt ansvar utan snyltar på fördelarna och statusen men vill slippa det tråkiga.”
  Gäller det också för andra monarkier utöver den brittiska?


  1. Midnattsol skriver: 14 januari, 2020

   Det gäller naturligtvis alla!


  2. Bea skriver: 14 januari, 2020

   Bror,
   övertygad om att sign Pernilla kan svara på den utomordentliga frågan.


 5. Birthe Vejrum skriver: 15 januari, 2020

  Andrew er stadig Duke of York, så jeg tror indtil videre, at de beholder deres titel. Jeg kan faktisk ikke se nogen mening i, at den skulle forsvinde. 🙂


 6. PernillaA skriver: 15 januari, 2020

  Bror, självklart gäller det alla
  Bea den frågan hade nog du också kunnat svara på


 7. josefin skriver: 15 januari, 2020

  Under sina 60+ àr som regent har nog EIIR sett det mesta – tror inte hon rubbas sà lätt.


 8. PernillaA skriver: 16 januari, 2020

  Josefin det tror inte jag heller ; hon har också sett många komma och gå ;
  Att de lämnar kungahuset är för mig helt ok ; det är sättet jag ogillar


 9. Birthe Vejrum skriver: 17 januari, 2020

  Kære PernillaA – Harry og Meghan forlader IKKE kongehuset! De forlader positionen som SENIOR medlemmer af kongehuset.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar