Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Elizabeths liv var i fara – ville döda henne

26 maj, 2023, 12:00 
AvFelicia Plåt
Drottning Elizabeth
Drottningen satt på tronen i 70 år. Foto: TT

Drottningen blev utsatt för dödshot under 1983.

Annons

Under 70 år var drottning Elizabeth Storbritanniens regent. Men den 8 september 2022 fick hela världen ett besked som de aldrig kommer glömma. Drottningen hade gått bort vid 96 års ålder.

Kändisar som lämnat oss 2022Brand logo
Kändisar som lämnat oss 2022

Gjorde allt med ett leende på läpparna

Under sin sista tid var hon väldigt liten och tunn och hon hade svårt att röra sig. Men hon var alltid glad och hade ständigt ett leende på läpparna.

Bara dagar innan hennes bortgång hade hon utfört sin kungliga plikt och godkände Liz Truss som premiärminster. Vilket hon även då gjorde med glädje och log stort mot kamerorna.

Annons

Hon kröntes 1953 i Westminster Abbey i London. Småbarnsmamma och bara 27 år gammal tog hon sig an rollen som Storbritanniens nya drottning. Och hon har gjort det med bravur.

Drottninge eLIZABETH
Elizabeth gick bort 2022.

Fick dödshot

Som drottning har man ett stort ansvar och man behöver mycket säkerhet. Och nu efter hennes bortgång har BBC rapporterat om att FBI har läckt hemliga dokument gällande hennes säkerhet. Hon stod nämligen inför ett potentiellt dödshot under en vistelse i USA under 1983.

Annons

Dokumenten avslöjar att FBI hjälpte till med drottningens säkerhet under besöket under 1983 då läget var osäkert. Det var nämligen den irländska republikanska armén som hade skickat ut dödshoten mot drottningen.

Mannen sökte hämnd

Enligt dokumenten ska mordhoten ha riktats mot en polis i San Fransisco och de menar att en man ska ha sökt efter hämnd efter att hans dotter ska ha blivit dödad i Nordirland.

För sin hämnd ska mannen ha planerat att döda drottningen en månad senare när hon skulle besöka en nationalpark i Kalifornien. Men som tur är så gick allting bra och inget attentat skedde.

Vilka åtgärden som FBI fick vidta under besöket har inte kommit fram och man vet inte om någon blev gripen i samband med hoten.

Annons