Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Elizabeths okända samarbete med svenska hovstallet

07 aug, 2019, 10:00 
AvEmma Sanderberg
Sveriges och Storbritanniens kungahus har alltid haft en god relation, men att drottning Elizabeth hjälper till med hovstallets skötsel visste vi inte.
Annons

Mitt i centrala Stockholm, på Östermalm, ligger en lugn oas inklämd mellan höghusen. Går man längs innergårdens grusgångar hör man inte längre trafikens muller. Istället hörs dovt hovklapper, en katt stryker förbi och man kan slå sig ner på en parkbänk omringad av grönska. Platsen vi menar är såklart Hovstallet, som invigdes av kung Oscar II år 1894. Innan dess låg hovstallet på Helgeandsholmen, där Riksdagshuset ligger idag.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Estelle tillsammans med sin häst Viktor.
Prinsessan Estelle tillsammans med sin häst Viktor. Viktor bor på Hovstallet, precis som prinsessan Leonores häst.

När Riksdagshuset skulle byggas, fick hovstallet lov att flytta lite längre bort från det kungliga slottet. Byggnadens rundbågar i Börringetegel påminner mycket om Östermalms saluhall som byggdes ungefär samtidigt.

Annons

Madeleines boende i Sverige

Anläggningen omfattar totalt nio hus kring en öppen innergård. Det byggdes för att kunna husera runt 100 hästar, 160 vagnar och ett 50-tal bostadslägenheter. Byggnaden väckte dock stora protester då många tyckte det liknade ett fängelse. Eftersom det var det första man såg när man anlände med båt till Nybroviken valde Stockholms stad att bygga upp Strandvägen 1 för att dölja byggnaden. Ett antal våningar i Hovstallet disponeras fortfarande av kungahuset och det är här prinsessan Madeleine med familj bor när de befinner sig i Sverige. Det är också vid Hovstallet som kungen och drottningen möter upp gästerna vid statsbesöken.

Hovstallet ligger på Östermalm i Stockholm.
Hovstallet ligger på Östermalm i Stockholm.

Buckingham Palace sadelmakeri

Förutom hästar finns det självklart även hästutrustning av olika de slag, med otroligt vackra gulddetaljer och utsmyckningar. På hovstallet finns det bland annat mängder av seldon som har flera hundra år på nacken.

Annons

Dessa behöver, med tanke på åldern, rustas upp och eftersom de flesta sadelmakare har lagt ner i Sverige, skickar Hovstallet två seldon i taget till Buckingham Palace och drottning Elizabeths eget sadelmakeri.

Ett av alla seldon som tillhör Hovstallet.
Ett av alla seldon som tillhör Hovstallet.
Bild från Hovstallet.
Bild från Hovstallets samling. Foto: Privat

Att rusta upp ett enda seldon tar runt två år, då det är ett komplicerat hantverk som kräver stor kunskap. När två seldon sedan är klara åker Hovstallet och hämtar dessa, samtidigt som de tar med sig två nya. Det finns alltså alltid två svenska kungliga seldon på plats i England och drottning Elizabeth. Vilken tur att drottningen valt att ha kvar sitt sadelmakeri och kan hjälpa till!

 

Foto: TT

Annons