Drottning Elizabeths sorg – mitt under bröllopsfesten

Mitt i all bröllopsglädje slogs drottning Elizabeth av det sorgliga konstaterandet. Det här blir hennes sista kungliga bröllop.
Slå på ljud

Prinsessan Beatrices bröllop blev det sjätte kungliga bröllopet som ägt rum i Storbritannien det senaste decenniet. Först ut var prins William och Kate som gifte sig år 2011, sedan följde Zara Phillips, prins Harry, prinsessan Eugenie och sist ut blev alltså Beatrice.

Bröllopet blev dock inte som planerat i och med coronaviruset. Istället för en stor pampig fest som skulle ägt rum i maj, blev det en privat ceremoni med endast 20 gäster. Vigseln ägde rum i det lilla Chapel of All Saints i slottsparken på Windsor Castle och bland gästerna fanns självklart drottning Elizabeth och prins Philip.

Prinsessan Beatrice med sin nyblivne make Edoardo Mapelli Mozzi.

Prinsessan Beatrice med sin nyblivne make Edoardo Mapelli Mozzi.

Att närvara vid sitt barnbarn Beatrices bröllop var viktigt för både drottningen och Philip, men det var förmodligen med en viss sorg i bröstet som Elizabeth såg Beatrice gifta sig. Bröllopet blir nog troligen det sista kungliga bröllopet som både drottning Elizabeth och Philip kommer närvara vid. Beatrice var nämligen sist ut bland de vuxna barnbarnen och eftersom Elizabeth är 94 år och Philip 99, lär de inte finnas kvar när de yngre barnbarnen gifter sig.

Elizabeth och Philip var med på bröllopet

Nästa kungliga bröllop kommer att ske när Elizabeths yngsta barnbarn, Lady Louise, 16 och James, 12, gifter sig i framtiden. Därefter står Williams och Kates barn på tur.

Så coronaviruset till trots,  insisterade drottning Elizabeth på att få vara med och fira sin älskade Beatrices bröllopsdag. Även prins Philip, 99, ville självklart delta och det blev det första officiella framträdandet han gjort på över ett år. Philip och drottning Elizabeth har hållit sig isolerade på Windsor Castle sedan mars på grund av pandemin, men planerar att i slutet av juli bege sig till Balmoral i Skottland för sin årliga semester.

Slå på ljud