Drottning Elizabeths sorg – prins Philip är död

09 apr, 2021, 11:05 
AvJohanna Lejon
Prins Philip och Elizabeth vinkar
En fräck och humoristisk skojare, en hygglig och närvarande pappa – men framförallt en kärleksfull make. Alla minns prins Philip och hans lojalitet, styrka och personlighet. Nu har drottning Elizabeths älskade make gått bort.
Annons
Prins Philip är död – blev 99 år gammal
Prins Philip är död – blev 99 år gammal

Prins Philip är död. Efter 99 år har drottning Elizabeths make gått ur tiden. Men kärleken till honom, och minnena av honom, består förstås. Vi minns väl alla hans fräcka “grodor”, de skämtsamma men också varmt hjärtliga uttalandena som gjort honom så känd? Hur han, till sin hustru strax efter hennes kröning, sa de numera klassiska orden “Var har du fått tag på den där hatten?”, eller när han, efter att ha förstått att Madonna skulle sjunga, skämtsamt kläckte ur sig ett “Ojdå, då behöver vi öronproppar”.

Prins Philip skrattar

Dramatisk uppväxt

Genom åren har han ibland kallats för klumpig och plump, men prins Philip ville alltid väl. Och han älskade att få människor att roas och dra på smilbanden. Och kanske var det inte så konstigt, med tanke på att Philip på många sätt hade en ganska hård, svår, och stundtals mycket dramatisk uppväxt. Philip föddes på ett köksbord på Korfu. Det var den 10 juni 1921 och den lille prins som såg dagens ljus i palatset Mon Repos gavs namnet Philippos av Grekland. Pappa var prins Andrew av Grekland och mamma prinsessan Alice av Battenberg.

Prins Philip som barn.
Så här söt var prins Philip som barn.

Året därpå blev det revolution och hans farbror kungen tvingades att abdikera. Philips far flydde därmed från Grekland med sin familj. Prins Philip var blott 18 månader gammal, och bars ombord på flyktbåten i en liten provisorisk barnsäng gjord av en enkel apelsinlåda. Hans uppväxt blev på många sätt turbulent, hans föräldrar separerade, mamma Alice gick så småningom i kloster och pappa Andrew flyttade ihop med sin älskarinna. Philip i sin tur fick finna sig i att flytta runt bland släktingar och gick i skolan i både Frankrike, England, Tyskland och Skottland.

Prins Philips mor Alice av Battenberg.
Prins Philips mor Alice av Battenberg.

“Ett fantastiskt par”

18 år gammal mötte han för första gången sin blivande hustru, Elizabeth, i samband med att pappa kungen besökte Naval College i Dartmouth. Hon var 13 år gammal och förälskade sig med ens i den stilige marinkadetten på direkten. För honom sa det dock inte klick. Inte på en gång i alla fall. Men med tiden, sju år närmare bestämt, ändrades känslorna och i juli 1947 förlovade de sig. Några månader därefter, den 20 november samma år, vigdes de i Westminster Abbey. I alla år har Philip varit lojal mot sin hustru, han har ställt upp i ur och skur och de allra flesta vittnar om att äktenskapet varit mycket, mycket lyckligt. Det sägs att Philip är den ende som får drottning Elizabeth att skratta.

Annons

– Sättet han ser på livet är uppenbart ganska olikt hennes, så tillsammans är de ett fantastiskt par, kommenterade prins Charles sina föräldrars äktenskapslycka häromåret.

Prins Philip och drottning Elizabeth

Äktenskapets första år sägs ha varit de allra lyckligaste. De nygifta bodde i ett relativt enkelt hus strax utanför Ascot. Exakt ett år efter bröllopet föddes parets förste son, lille prins Charles. Men han lämnades under de första åren till en nanny. Anledningen? Philip skulle tjänstgöra på annat håll.

Prins Philip som ung

Han stationerades på Malta och Elizabeth följde självklart med. Prinsessan ville vara med sin make. Lille Charles däremot, han lämnades hemma i England tillsammans med barnskötarna. På Malta blev Elizabeth gravid igen. När prinsessan Anne föddes var hon bara hemma i tre månader, sedan ville hon åter tillbaka till Philip på Malta. Hennes längtan efter honom var helt enkelt för stor. Som bekant blev det senare två barn till för Philip och hans hustru, 1960 föddes Andrew och fyra år senare kom Edward till världen.

Annons

Fick avbryta karriären

Blott 25 år gammal blev Elizabeth drottning och Philip blev hennes gemål. I och med att Elizabeth blev drottning fick Philips karriär i flottan därmed ett abrupt slut. Nu var hans uppgift i livet att följa sin kungliga hustru i hennes arbete. Dessutom innebar hans “jobb” att alltid gå tre steg bakom henne. I alla år skvallrades det om hur missnöjd Philip var med rollen som prinsgemål. Att ständigt komma i andra hand. Själv har han dock alltid hävdat att han inte haft några som helst problem med det hela – förutom då det kommer till en punkt:

– Jag är inget annan än en jäkla amöba, den ende mannen i det här landet som inte fått ge sitt efternamn till sina egna barn, ska han argt ha sagt en gång.

Prins Philip sägs i övrigt ha varit en närvarande far. Kanske inte alltid fysiskt, men psykiskt. När han varit hemma har han alltid läst sagor och lekt med sina småttingar. Barnen har varit det käraste han haft – förutom Elizabeth då!

Prins Philip var en kärleksfull far.

Under alla år lyckades prins Philip hålla sig ung och vital. Mycket tack vare sitt aldrig sviktande idrottsintresse. Under skoltiden var han lagkapten både i skolans landhockey- och cricketlag och precis som många andra i de kungliga kretsarna spelade han länge polo. Med goda resultat. 50 år fyllda slutade han dock med detta. Skadorna blev för många. Phillip har dessutom alltid varit med då drottningen representerat.. Han har visat att han varit pigg och kry och ständigt nyfiken på nya saker, företeelser och människor. Ända in till slutet.

Prinsen och drottning ElizabethFoto: TT

Annons