Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Elizabeths topphemliga meddelande före sin död – får inte öppnas förrän 2085

10 sep, 2022, 15:00 
Indra Nordemar

Drottning Elizabeth har lämnat ett topphemligt meddelande efter sig som får öppnas först om 63 år.

Annons
Unika filmerna visar: Så var drottning Elizabeths livBrand logo
Unika filmerna visar: Så var drottning Elizabeths liv

Drottning Elizabeth var älskad över hela världen. Hon ägnade sitt liv åt att tjäna folket i de 15 länder som hon var statsöverhuvud i. Ja, det var ju inte bara britterna som förlorade sin drottning. Elizabeth var symbolisk överhuvud i sammanslutningen av de 54 nationer som bildar Samväldet.

Australien var ett av de länder som Elizabeth tjänade med hängivenhet – och som hon höll varmt om hjärtat. Därför har hon lämnat efter sig ett hemligt brev till australienska folket, men som inte får öppnas förrän år 2085, rapporter The Sun.

Sorgen i Australien efter drottning Elizabeths död

Elizabeth besökte Australien hela 16 gånger under sin tid på tronen. När hon för första gången anlände 1954 stannade hon i två månader och besökte 57 städer, där tre fjärdedelar av befolkningen tog sig ut på gatorna för att välkomna drottningen, enligt ABC News.

Annons

– Jag tror att australier måste ha vaknat upp den här morgonen till en chock. För i vår ständigt föränderliga värld var hennes majestäts närvaro konstant, sa Australiens premiärminister Anthony Albanese till ABC Radio på fredagen, enligt TT.

Drottning Elizabeths hemliga brev – göms i valv

Elizabeth handskrivna brev göms i ett valv i den historiska Queen Victoria Building som är belägen i Sydney. Brevet skrevs redan 1986 och har varit undanlagt sedan dess – ingen, inte ens de som arbetat närmast drottningen har någon aning om vad meddelandet lyder.

Det enda som är synligt är instruktionerna till hur och när brevet ska öppnas.

Adresserat till den då "rätte och hederliga borgmästaren av Sydney, Australien":

"Hälsningar, på en passande dag som bestäms av dig år 2085, vill du vara snäll och öppna detta brev och framföra mitt meddelande till Sydneys medborgare", går det att läsa på det av brevet som syns utåt, men som är inglasat inom ett begränsat område i sin kupol.

Foto: TT

Annons