Drottning Ingrid - gav drottninglektioner till Silvia

Drottning Ingrid - gav drottninglektioner till Silvia
NU GRATIS

Ingrid var den svenska prinsessan som blev Danmarks drottning. Mycket bestämd och mycket majestätisk, men också en lady som älskade att blåsa fram i 130 km/h i sin Jaguar.

Foto: IBL, Stella pictures

Hon var kungens faster, kronprins Frederiks mormor – och ”rektor” i Silvias drottningskola. Ingen kunde vinka så kungligt som hon, och vid måltiderna stod det alltid en livréklädd lakej bakom hennes stol, även till vardags.

Läs också: Drottning Victoria – tog över tronen som tonåring och friade till sin kusin

Ingrid var helt enkelt en drottning av den gamla skolan och blicken i de blågrå ögonen kunde vara mycket bestämd. Det gällde att se upp när hon rynkade på sina mörka ögonbryn.

Hennes kungliga auktoritet blev också en stor hjälp för drottning Silvia, som innan hon gifte sig blev bjuden till drottning Ingrid i Köpenhamn i tre dagar för att få ”drottninglektioner”.

– Hon satt inne med en enorm klokhet och var så kunnig. Jag kunde alltid ringa henne om jag hade en fråga, säger drottning Silvia i boken ”Ingrid – prinsessa av Sverige, drottning av Danmark” (Fischer & Co 2010).

– Hon hade mycket värme men även en viss distans. Hon var lätt att tala med och respektingivande. Man var inte rädd för henne, men man hade en stor respekt för henne.

– Hon har lärt mig otroligt mycket.

Läs också: Drottning Louise – gjorde Gustaf VI Adolf lycklig igen

Porträtt av Drottning Ingrid, 1930-tal.

När Silvia blev hämtad på Kastrup var det Ingrid själv som satt bakom ratten. Hon gillade att köra bil, och 79 år gammal kom hon en gång fräsande i 130 km/h över Fyn i sin Jaguar. Chauffören satt bredvid i passagerarsätet.

Läs också: Gustaf Adolf – pappan som kungen har saknat i hela sitt liv

Som äkta par var Ingrid och hennes man kung Frederik ganska olika. Han var utåtriktad och glad, hon allvarlig och mer formell. Men de komplet terade varandra och med åren blev hon mera danskt spontan.

– Danmark lärde mig skratta, sa hon en gång i en intervju.

Kanske föddes hennes allvar när hon som barn helt plötsligt förlorade sin mamma. Hon var bara tio år när kronprinsessan Margareta dog, 38 år gammal och gravid i åttonde månaden. Fem barn mellan fyra och fjorton år stod utan mamma.

Läs också: Prins Bertil – charmören som offrade kärleken för monarkin

Senare berättade hon att hon grät så mycket att hon som vuxen inte hade några tårar kvar.

– Det är ju en sorg man aldrig övervinner. Aldrig, aldrig. Och det betydde att min barndom tog slut väldigt tidigt. Nästan från den ena dagen till den andra. Nej, barn var jag aldrig mer, sa hon i en av sina få intervjuer.

Storebror Sigvard Bernadotte beskrev sin syster som ”… en flicka med långt blont hår och vackra ögon och händer som gick som fågelvingar.” I familjen kallades hon alltid San (en förkortning av prinsesSAN).

Hemma i 1930- talets Stockholm var hon en modern 20-åring, som tog körkort och klippte håret kort.

Hon var också sin tids kungliga stilikon, klädd i struts plymer, rubiner och sidenlamé när det var galamiddag.

Läs också: Carl Johan Bernadotte – prinsen som fick leva tre olika liv

Den våren hon skulle fylla 25 kom Danmarks 36-årige kronprins Frederik på besök till Stockholm, officiellt för att se sin gode vän Georg Høeberg dirigera på Operan. Första gången hon och Frederik träffades var en sommar på Sofiero 17 år tidigare.

Prinsessan Margareta med barnen Ingrid och Carl Johan, 1917.

Då var han en 18-årig kadett, hon var bara åtta.

Frederik var 1,98 meter lång och känd för sina tatueringar, minnen från hans år till sjöss. Han hade en bruten förlovning bakom sig med prinsessan Olga av Grekland och nu anade den danska pressen att det var en ny förlovning på gång. Redan dagen före avresan hade de gift bort Frederik och Ingrid med varandra.

De fick rätt.

Läs också: Folke Bernadotte – har en speciell plats i kungafamiljens hjärtan

Det officiella bröllopsfotot av prinsessan Ingrid och kronprins Frederik 24/5 1935.

Frederik friade och förlovningen eklaterades i mars 1935. Den 24 maj stod bröllopet i Storkyrkan i Stockholm. 60 prinsar och prinsessor från hela Europa trängdes i kyrkbänkarna. Ingrid bar blankt siden, spetsslöjan (just den som kronprinsessan Mary skulle bära 69 år senare), florstunna silkesstrumpor och högklackade vita sidenskor. Kronan var gjord av myrten från Sofiero.

Läs också: Gustaf VI Adolf – kungen som fick kärleken att blomstra

Samma dag lämnade hon Sverige för sitt nya liv som kronprinsessa i Danmark.

Prinsessan Margareta med barn, april 1917. Prins Gustav Adolf, prins Sigvard, drottning Ingrid, prins Bertil, och Carl Johan Bernadotte.

Fem år senare födde Ingrid sitt första barn Margrethe, sju dagar efter att nazisterna hade ockuperat Köpenhamn. Ingrid trotsade ockupationsmakten och ignorerade dem totalt när hon drog sin barnvagn genom stan.

Läs också: Stora missen i The Crown avslöjad

Dottern Benedikte kom till världen 1944 på Amalienborgs slott och Anne- Marie 1946.

När Ingrids svärfar kung Kristian dog ett år senare blev hennes Frederik kung och hon drottning. Samtidigt var hon småbarnsmamma (om än med en stab av barnsköterskor) till en sjuåring, en treåring och en ettåring.

Ingrid av Danmark , kronprinsessa och drottning till Kung Frederik av Danmark i brudklänning efter vigseln den 24 maj 1935.

Drottning Ingrid med hennes döttrar.

Hon blev en populär drottning, mycket majestätisk, en period som varade i nästan 25 år.

Men i januari 1972 drabbades hennes man Frederik av hjärtinfarkt i samband med en kraftig influensa, och dog på Amalienborg, 72 år gammal.

Margrethe blev drottning, en stor förändring för 61-åriga Ingrid, som lämnade slottet och flyttade in i en slottsflygel på Fredensborg.

Där bodde hon sedan fram till död den 7 november 2000. Hon blev 90 år – lika gammal som sin pappa Gustaf VI Adolf – och vilar nu vid sidan av sin Frederik i mausoleet vid dom kyrkan i Roskilde.

Ingrid Victoria Sofia Louise Margareta
Smeknamn: San.
Född: På annandag påsk, den 28 mars 1910.
Dotter till: Gustaf VI Adolf och hans första hustru Margareta.
Föddes som: Prinsessa av Sverige. Växte upp på Stockholms slott.
Blev sedan: Drottning av Danmark.
Familj: Kung Frederik och döttrarna Margrethe, Benedikte och Anne-Marie.

Drottning Ingrid 1995.