Drottning Letizias osannolika kärlekshistoria

Drottning Letizia fick en skakig start i det spanska kungahuset, men numera tas hon emot med öppna armar.

När kronprins Felipe berättade att han hade valt tv-programledaren Letizia Ortiz som hustru väckte det motstånd bland landets rojalister. Hon var frispråkig, tillhörde medelklassen och var dessutom skild sedan innan. I dag låter det däremot annorlunda och det spanska folket tar numera emot henne med öppna armar var hon än befinner sig.

Letizias kungliga liv började inte helt enkelt

Ett halvår innan förlovningen hade kronprinsen träffat journalisten Letizia på en middag. Och snart möttes de igen när Letizia bevakade en stor oljekatastrof utanför spanska kusten, och Felipe kom dit för att ge sitt stöd till hjälparbetet. Paret gifte sig 2004.

Drottningens liv har kantats av tragedier

Letizias liv har också kantats av en del tragedier. Drottningens syster, Erika Ortiz, arbetade på ett tidningsförlag där hon var ansvarig för ett italienskt konstmagasin. Hon var gift med en skulptör och hade en dotter som heter Carla, men i februari 2007 begick hon självmord genom att ta en överdos sömnpiller. Systerns plötsliga död tog väldigt hårt på Letizia och verkar ha gett henne många lärdomar.

Och det är just hennes förflutna och hennes utåtriktade personlighet som har gjort henne så omtyckt. Hon och Felipe är måna om det kungliga ryktet, som blivit rejält skamfilat på senare tid då Letizias svägerska och svåger, prinsessan Cristina och Iñaki Urdangarin, dömts för förskingring av statliga medel.

Letizia har en stark personlighet och tidigare syntes hon ofta på olika barer och rockkonserter. Det är just därför hon älskas av befolkningen, eftersom hon bryter mot den traditionella bilden av hur det är att vara kunglig. Både hon och Felipe står nära befolkningen och framförallt Letizia vet hur är det är att betala hyra, söka arbete och gå och handla som vanliga människor.

Foto: TT