Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethe abdikerar – kronprins Frederik blir kung

31 dec, 2023, 17:18 
Danmarks drottning Margrethe abdikerar.
Annons

Danmarks drottning Margrethe, 83 abdikerar, rapporterar danska medier. Kronprins Frederik tar efter som kung, från den 14 januari. Detta ska Margrethe ha meddelat i sitt årliga nyårstal.

Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nuBrand logo
Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nu

Drottning Margrethe själv tillträdde tronen 14 januari 1972. Kronprins Frederik tar alltså över på dagen 52 år senare.

Drottning Margrethe abdikerar

I nyårstalet kom Margrethe med den chockerande nyheten, bara timmar innan det nya året ska ringas in.

– Jag har beslutat att nu är tiden kommen. Den 14 januari 2024 – 52 år efter att jag efterträdde min älskade far – kommer jag att träda tillbaka som Danmarks drottning, säger hon i talet.

– Jag överlåter tronen till min son, kronprins Frederik. Mitt tack går till alla de många, många människor som vid speciella evenemang, såväl som i vardagen, har omgett mig och min familj med kärleksfulla ord och tankar. Det har förvandlat dessa år till en serie pärlor.

Margrethe säger också att hon hoppas att efterträdaren kronprins Frederik och kronprinsessan Mary tas emot med samma värme som hon själv mött.

– Det stöd och den hjälp jag fått genom åren har varit avgörande för att jag ska kunna utföra mitt uppdrag. Det är min förhoppning att det nya kungaparet ska mötas med samma förtroende och tillgivenhet som jag har fått.

Annons