Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Drottning Margethe berättar om sommardagarna på Marselisborg

15 jul, 2014, 08:08 
Annons
Marseliborg-slott

Det var prins Henrik som övertygade drottning Margrethe att rusta upp och förvandla Marselisborgs slott till ett kungligt sommarparadis.

Bortsett från 14 dagar i Frankrike och en gång på Fredensborgs slott tillbringar drottning Margrethe och prins Henrik sommaren i Århus.

– Vi är här så mycket vi kan, berättar drottning Margrethe i boken “Århus i hjärtat”.

Henrik-2

– Jag räknar ned dagarna tills vi vi börjar räkna ner till att vi måste åka till Århus, säger drottningen, som trivs ypperligt på det vackra slottet i Århus.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Marselisborg-slott

Slottet omges av en park i engelsk stil med små sjöar, en rosenträdgård och ett antal konstverk.

Marselisborg

Drottningen avslöjar i boken att det var hennes far som erbjöd henne och prins Henrik att ta över slottet. Margreths farmor, drottning Alexandrine, hade bott sina sista år här fram till sin död 1952.

Annons
Bil

– När jag gifte sig med prinsgemålen, var vi med mina föräldrar runt om i Danmark, och när vi kom till Århus och Marselisborg, frågade min far om vi skulle ta det. Jag var lite skeptisk, eftersom jag visste att huset var ganska gammaldags och mörkt.

Door

– Men min man – som kom med nya ögon – sade att vi verkligen inte kunde tacka nej. Min far sade att vi kunde använde huset som vi ville.

Annons

Slottet renoverades under vintern och sedan flyttade de nygifta paret in för första gången i juni 1968 med nydöpta sonen Frederik. Sedan dess har familjen växt. Roligaste stunden är när alla samlas på slottet sommartid, tycker drottning Margrethe.

henrik-23

Av Åsa Bönnelyche

Foto: AOP

Annons