Drottning Margrethe berättar om prins Henriks bortgång

Drottning Margrethe berättar om prins Henriks bortgång

Det har snart gått två år sedan drottning Margrethes make, prins Henrik, gick bort. Inför Margrethes 80-årsdag skrivs nu en bok om hennes liv, där Margrethe berättar om hur relationen till Henrik var.

Drottning Margrethe var upp över öronen förälskad i sin prins Henrik, men det danska folket såg inte riktigt det som hon såg i honom. Men när Henrik avled, prisade plötsligt massorna den avlidna prinsen. Nu berättar drottning Margrethe öppet om hur det kändes när Henrik gick bort.

Drottning Margrethe och prins Henrik.

Drottning Margrethe och prins Henrik.

Journalisten Karin Palshøj skriver en bok om Margrethe som släpps i samband med drottningens 80-årsdag nästa år, och det är i den boken som Margrethe öppnar upp sig.

– När min man dog, var det överväldigande hur mycket folk brydde sig. Jag hade gärna önskat att min man hade fått upplevt lite av den sympatin, säger Margrethe i boken.

Prins Henrik drabbades av demens

Prins Henrik gick bort i januari 2018, efter att ha insjuknat i demens. Sommaren innan hans bortgång meddelade han att han inte ville begravas bredvid sin hustru Margrethe när han gick bort, något som det danska hovet bekräftade.

– Det är ingen hemlighet att prinsen i många år har varit missnöjd med sin roll och den titel han har blivit tilldelad i den danska monarkin. Den missnöjdheten har de senaste åren vuxit mer och mer. För prinsen är beslutet att inte låta sig begravas vid sidan av drottningen en naturlig konsekvens av att han inte blivit likvärdigt behandlad i förhållande till sin maka, sa det danska kungahusets kommunikationschef Lene Balleby i en intervju med BT.

Margrethe och Henrik

Prinsen hade också valt bort en statsbegravning, men över 20 000 människor kom för att säga farväl när möjligheten fanns att se Henriks stängda kista innan begravningen. I den kommande boken kommenterar Margrethe kritiken som fanns kring sin make.

– En hel del hade svårt att se de roliga sidorna min man hade, men jag såg dem. Det var fantastiskt att se hur alla gick tillsammans och stöttade oss efter hans bortgång, säger hon och fortsätter berätta om deras förhållande.

– Vi var väldigt glada i varandra. Det var verkligen ett stormigt kärleksförhållande från bägge sidor, och det känns underbart att vi fick två barn tillsammans under våra första år som man och hustru, säger hon.

Foto: TT