Drottning Margrethe får inte flytta tillbaka till slottet

Sommarens översvämning på Amalienborg fick stora följder. Det danska regentparet får inte flytta tillbaka och stressen växer. I januari ska de stå värdar för drottningens 40-årsfirande på tronen, och då behövs slottet!

Om drottning Margrethe och hennes prins Henrik vill fira jul på Amalienborg som vanligt, så får de göra det utan någon julmat. När Köpenhamn i juli drabbades av översvämning drabbades även regenten. Köket i Christian IX palats på Amalienborg totalförstördes, likaså personalrummet och skafferierna. Även många av de hundraåriga trägolven måste bytas ut.

Drar ut på tiden

All renovering har gjort att regentparet tvingas bo kvar i Fredensborg över hela julhelgen. Men det är långt från det värsta. Den 13 januari ska drottningen fira 40 år på tronen, celebra gäster från världens alla hörn är inbjudna och många av dem ska enligt planerna bo i Christian VII palats och äta frukost i drottningens privata boning. Om renoveringen blir klar. På nyår är återinflyttningen planerad, men en renovering kan ju lätt dra ut på tiden…

Av Margareta Heed

Foto: Stella Pictures

Läs även:

Fest i dagarna tre när Margrethe firar 40 år som regent››

Drottning Margrethe blev läsarnas favoritdrottning››

Danska folketinget har öppnats››