Drottning Margrethe firar 80 år i mindre skala

drottning margrethe kronprinsessan mary

Nyblivna 80-åringen Margrethe har inga problem att ta bladet från munnen och många av hennes kommenterar har chockat omvärlden. Vi berättar vad hon sa till sonen Frederik – innan han gifte sig med Mary.

Drottning Margrethe fyller 80 år och trots att firandet inte blev som hon hade tänkt sig, på grund av den rådande coronakrisen, hyllas hon nu i hela Danmark.

Drottning Margrethe firar 80 år

Margrethe är både nybliven 80-åring och rökare vilket gör henne extra utsatt i förhållande till viruset. Så istället för en pampig slottsfest blir det en digital skål med sönerna Frederik och Joachim och deras familjer.

Alla i kungafamiljen befinner sig just nu i Danmark vilket inte har hänt på flera månader. Frederik och Mary har som sagt befunnit sig på den lyxiga skidorten Verbier medan Joachim och Marie har huserat i Paris sedan hösten 2019. De hade förstås sett fram emot att fira sina mamma men anpassar sig också efter läget och tar det säkra framför det osäkra.

Frederik och Mary tillbaka i Danmark

Drottning Margrethe brukar både beskrivas som auktoritär och lite stolt och hon är inte helt lätt att komma inpå livet. Men svärdottern Mary verkar ha lyckats. De har en speciell relation och kronprinsessan har alltid funnits där för sin svärmor när det kungliga arbetslasset har känts för tungt. Att Frederik och Mary ska ta över tronen en dag märks redan nu. De finns där och stöttar när Margrethes dåliga hälsa gör sig påmind.

Hon är också glad över att hennes äldsta son har valt en hustru som inte har sina rötter i Danmark. De avslöjade Margrethe själv i en intervju för några år sedan.

drottning margrethe kronprinsessan mary prinsessan marie

Drottning Margrethes ord om svärdöttrarna om Mary och Marie.

Mary är född och uppvuxen i Australien medan prinsessan Marie kommer från Paris.

– I ett litet land som Danmark är det en fördel att hitta sin framtida man eller hustru utanför landets gränser eftersom man då inte vuxit upp eller gått i skola med här, sa Margrethe till Kvällsposten.

Speciella kommentaren om Mary

Många tolkade kommentaren som att drottningen tyckte att det var bra att det inte är lika lätt att rota i kunglighetens tidigare liv – om han eller hon är född i annat land. Dansk press har dessutom rapporterat att Margrethe uppmanande sönerna att hitta kärleken utomlands, när det begav sig.

– Jag tror kronprinsessan Mary och prinsessan Marie kommer att klarar sig fint eftersom de kommer utifrån, sa hon i samma intervju.

Foto: TT