Drottning Margrethe i sorg – skakas av dödsfall

Drottning Margrethe och den danska kungafamiljen är i sorg. Ett dödsfall har drabbat kretsen.

Drottning Margrethe är en kvinna som håller hårt på traditionerna. Trots att hon lever i ett sekulärt land har hon upprätthållit goda relationer med den danska statskyrkan – och Christian Thodberg var en viktig del av detta.

Drottning Margrethe i sorg – hovprästen död

Drottning Margrethe i varmt samspråk med Christian.

Christian blev hovpräst redan 1975 och har sedan dess utfört åtskilliga uppdrag åt kungafamiljen. Han ansvarade för konfirmationen av Margrethes två söner, kronprins Frederik och prins Joachim. Han vigde Joachim och hans första hustru, grevinnan Alexandra. Han har döpt flera av kungafamiljens nyfödda.

Nu är Christian död, rapporterar danska medier. Han blev 91 år gammal och sörjs förstås av Margrethe, som kunnat räkna med mannen i decennium efter decennium.

Christians dödsruna i Altinget beskriver honom som "vänlig, positiv och seriös".

"Man kan föreställa sig vilken medkännande och kompetent kyrklig rådgivare, förtrolig själslig bundsförvant, som han varit för drottningen och hela kungafamiljen", kan man läsa i runan.

"Man var plötsligt ensam"

Under slutfasen av sitt liv bodde Christian på ålderdomshem i hemstaden Århus. Han miste själv hustrun Bodil i april, efter 67 års äktenskap. Han lämnar efter sig barn, barnbarn och till och med barnbarnsbarn.

Margrethe är van vid att hantera sorg. Hon förlorade sin själsfrände, prins Henrik, för två år sedan.

– Det blev på ett annat vis när man plötsligt var ensam. Han hade ju varit sjuk de sista två åren. Vi hade inte varit tillsammans lika mycket som tidigare. Jag började vänja mig vid att göra saker ensam, har Margrethe berättat.