Drottning Margrethe om prins Henriks demens

Drottning Margrethe i sitt arbetsrum på Fredensborgs slott.
Drottning Margrethe överraskar när hon öppnar upp om sitt allra mest privata – som de dubbla känslorna kring prins Henriks död.
Annons

 

Det har gått två år – och drottning Margrethe har tagit sig igenom den värsta sorgen och fått lite perspektiv. Saknaden efter prins Henrik bär hon med sig, men hon överraskar genom att vara oväntat öppen kring hur det är att leva vidare, utan sin man.

Annons

– Det är svårt att uttala det högt. Och det låter inte bra när man säger det. Men jag är tacksam för att han inte behövde vara med oss längre än så. För hans egen skull. Och också för min.

Annons
Drottning Margrethe och prins Henrik.
Prins Henrik blev 83 år gammal. Den 13 februari 2018 somnade han in hemma på Fredensborgs slott, efter att drabbats av en svår lunginflammation.

– Det var inte lätt de sista åren, det vill jag gärna säga. Min man mådde inte bra.

Det är det danska webmagasinet ALT for Damerne som har fått en lång och mycket läsvärd intervju med drottning Margrethe. Ett vindlande samtal om livet och kärleken – och om hur det är att bli änka och lämnad ensam efter mer än 50 år tillsammans.

Drottning Margrethe och prins Henrik, nygifta 1967.
Margrethe och Henrik, nygifta 1967…
Annons
Drottning Margrethe och prins Henrik
…och i en öm kyss, många år senare. Tomrummet är stort, men drottning Margrethe har rest sig ur sorgen och gått vidare, trots allt.

Margrethe och Henrik hann precis fira sitt guldbröllop med en kryssning utanför den svenska kusten – men i intervjun säger hon att ensamheten på sätt och vis drabbade henne redan innan prins Henrik gick bort.

Drottning Margrethe om prins Henriks sista tid

– Det är tungt att vara anhörig till någon som är sjuk i demens, för den människan blir förändrad. Det är inte samma person som man haft vid sin sida i så många år, säger drottning Margrethe till ALT for Damerne.

– Men jag har fått fantastiskt fint stöd från hela min familj. Och jag är ju så lyckligt lottad att jag har mitt arbete.

Annons
Drottning Margrethe i sitt arbetsrum på Fredensborgs slott.
Drottning Margrethe i sitt arbetsrum på Fredensborgs slott, där hon nu har isolerat sig sedan i mars.

Foto: Per Morten Abrahamsen/Kongehuset.dk, TT.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Drottning Margrethe om prins Henriks demens”

 1. josefin skriver: 11 maj, 2020

  Här har vi en drottning som är tacksam att hon har sitt arbete, inte en som klagar pà att kalendern ár sà full, det är inte 9-5 osv osv.
  Ja det är sant, efter G VI A har det gàtt utför m Sveriges monarki. Man kan ju undra om det berodde pa at C XVI G var sà ung när han blev kung, om generationshoppet ledde till urvattningen. E II R var ju ocksà ung när hon blev regent,men hade ju sett sin far i arbete.


 2. Kajsa Nilsson skriver: 12 maj, 2020

  Råder alla att gå in och läsa denna intervju med en drottning som svarar på ett intelligent och levande sätt. Alltså inte “inövat” som fallet är hos vår kungliga familj. Men det har väl också att göra med nivån på utbildning. Ingen tillfällighet att bägge Margrethes söner valt väl utbildade partners (i Joakims fall två ggr). Det gäller ju övriga kungahus också, för den delen. Till skillnad från vårt…Låt oss befria Victoria från oket att ärva sin position. Hon skulle nog bli mer lycklig och avslappad om hon fick leva ett vanligt, om än välbärgat, liv.


  1. josefin skriver: 12 maj, 2020

   Tack Kajsa, god sammanfattning.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar