Läkarnas varning: Risken för drottning Margrethe – opereras i dag

Drottning Margrethe

Oroande beslutet – drottning Margrethe riskerar komplikationer.

I måndags gick kungen igenom sin hjärtoperation – och i dag är det drottning Margrethes tur:

Hovet uppger att det rör sig om en större ryggoperation och hon befinner sig nu på Rigshospitalet i Köpenhamn för dagens ingrepp.

Hovet bekräftar: Drottning Margrethe tvingas till stor operation – efter smärtorna
0:35

Efter reklamen: Hovet bekräftar: Drottning Margrethe tvingas till stor operation – efter smärtorna

(0:35)

Slå på ljud

Man har inte offentliggjort vilken typ av kirurgi som drottning Margrethe står inför, men den danska läkaren Charlotte Bøving – som uttalar sig i generella ordalag – har ringat in tre möjliga diagnoser:

Drottning Margrethe och kungen på kung Konstantins begravning i Aten

Omvälvande dagar – både för Margrethe och hennes kusin kungen.

Foto: TT

Det kan vara fråga om diskbråck – men kan också handla om spinal stenos – vilket innebär att det är trångt inuti ryggraden: Enligt Doktor.se kommer nerverna då i kläm och den som drabbas kan få ont och svårt att gå.

Läkaren Charlotte Bøving säger att det också kan röra sig som osteoporos, eller benskörhet, en sjukdom som drabbade drottning Margrethes svenskfödda mamma drottning Ingrid mycket svårt.

Drottning Margrethe hälsar sittande i en stol

Den senaste tiden har drottning Margrethes smärtor förvärrats.

Foto: Ida Marie Odgaard/TT

Drottning Margrethes operation – vägrar sluta röka

Men vilken typ av ingrepp det än gäller så är läkarna tydliga: På Rigshospitalets hemsida finns ett uttalat råd om rökstopp inför och efter operationen – eftersom det minskar risken för att drabbas av komplikationer.

82-åriga Margrethe – som röker filterlösa grekiska cigaretter av märket Karelia (eftersom alla andra märken smakar ”hopplöst lite”) – är dock inte samarbetsvillig: I förra veckans stora intervju med Weekendavisen sa hon att hon inte ens övervägde att sluta.

Drottning Margrethe röker cigaretter utan filter

Margrethe blossar vidare.

Foto: TT

Döden är inte heller något som drottning Margrethe tänker särskilt mycket på, det avslöjar hon i samma intervju: För henne känns den abstrakt, och det viktigaste är den trygga förvissningen om att kronprins Frederik kommer att vara redo, den dagen det är dags.

Drottning Margrethes ryggproblem

Margrethe har haft ryggproblem i mer än 20 år och opererades redan 2003 vid Århus Kommunhospital, ett fyra och en halv timme långt ingrepp som den gången gällde spinal stenos.

Margrethe om titelbråket, döden – och cigaretterna: ”Tänker inte sluta röka”

Foto: TT.