Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oro efter hovets besked om Margrethes hälsa: ”Tror inte jag har tio år framför mig”

07 feb, 2023, 12:17 
Drottning Margrethe

Smärtorna stoppar drottning Margrethe – efter hennes mörka ord.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Ett tufft bakslag för drottning Margrethe, och ett oroväckande besked för alla som gillar Danmarks majestätiska regent:

82-åriga Margrethe stoppas av sina smärtor.

Det är inte känt exakt vilken typ av ryggproblem som Margrethe lider av, den här gången har danska hovet inte gått ut med någon diagnos. Men redan 2003 opererades hon för spinal stenos, ett fyra och en halv timme långt ingrepp vid Århus Kommunhospital för att åtgärda ben- och broskförändringar i ryggraden.

7 saker du inte visste om drottning MargretheBrand logo
7 saker du inte visste om drottning Margrethe

Den här gången tycks smärtorna ha kommit akut och Margrethe tvingas nu blåsa av veckans utlandssemester med mycket kort varsel:

– Hennes Majestät Drottningen har ställt in sin privata vistelse i Norge på grund av problemen med ryggen. Det betyder också att kronprinsen förestod måndagens offentliga audiens på Christiansborg slott, säger danska hovets informationsavdelning till vår systertidning Billed-Bladet.

Annons

Margrethe skulle enligt uppgift ha semestrat i norska Gausdal, tre timmar från Oslo med bil. Ett vinterparadis där hon många gånger tidigare fått sällskap av Norges drottning Sonja, 85.

Drottning Margrethe på skidsemester hos drottning Sonja
Margrethe på skidsemester hos drottning Sonja – innan ryggen stoppade henne.

Margrethe älskar de vintriga vyerna – och Gausdal, med skidorten Skeikampen, är känt just för sina fina utsikter. Plussar man på med väninnan Sonjas sällskap så förstår man att Margrethe återvänder år efter år.

Åka längd har Margrethe dock inte kunnat göra på flera år:

– Jag kan inte åka skidor längre och det stör mig. Men det är ju inget jag kan göra åt det, säger Margrethe till danska ALT for Damerna.

Drottning Margrethes uppseendeväckande ord

Men intervjun med Margrethe – som gjordes till hennes 80-årsdag 2020 – hade också ett allvarligare tonläge:

Annons

– Jag tror inte att jag har tio år framför mig. Det tror jag inte. Men det kommer ju att visa sig. Jag känner inte att tiden är på väg att ta slut, men med ett visst mått av verklighetsanpassning får man väl säga att det inte är tio år kvar. Och det tar jag egentligen med ro, sa Margrethe då.

Drottning Margrethe
Senaste gången vi såg drottning Margrethe offentligt var för tio dagar sedan, när hon hade stor galamiddag på slottet Amalienborg i Köpenhamn.

Drottning Margrethes hälsa – och kungens

Detta är andra gången på ett halvår som hälsan stoppar drottning Margrethe. Direkt efter drottning Elizabeths begravning i september drog hon på sig covid, och nu är det alltså ryggsmärtorna igen.

En erfarenhet som hon för övrigt delar med sin kusin kung Carl Gustaf – år 2016 gick hovet ut och meddelade att kungen hade drabbats av diskbråck:

– Kungen har den senaste veckan haft ont i ena axeln till följd av diskbråcket. Han är beordrad vila, sa hovets informationschef Margareta Thorgren då.

Drottning Margrethe med kungen
Kungen med sin kära kusin Margrethe – som han alltid kallar Daisy.

Foto: TT, Keld Navntoft/Kongehuset.

Annons