Drottning Margrethe: Sönerna säger att jag är it-analfabet

Dator, internet, mobil, det är inget för Danmarks drottning. Kultur älskar hon, men teknik är verkligen inget för drottning Margrethe.

I drottning Margrethes arbetsrum finns ingen dator, inte ens en elektrisk skrivmaskin. Och när hon ringer är det fast telefoni som gäller, en sådan med sladd in i väggen, inte ens en bärbar vill hon ha.

Knappar och dippedutter

– Allt med knappar och “dippedutter” och teknik känns väldigt avlägset för mig, berättar hon i den nya biografin “M – 40 år på tronen”.

Men letar man i hennes skrivbordslåda så hittar man faktiskt en mobiltelefon. En synnerligen omodern modell, men inte det minsta sliten eftersom hon aldrig har använt den.

– Mina söner han vant sig vid att deras mor är en analfabet när det gäller it-teknik. Egentligen handlar det inte om att jag är rädd för teknik, jag är helt enkelt för lat för att lära mig, säger drottningen.

Lyckligtvis omges drottning Margrethe av människor som behärskar den moderna tekniken, så hon behöver inte bekymra sig. Hennes syster prinsessan Benedikte är nästan lika ointresserad av teknik, men hon har i alla fall en mobil som hon använder till att ringa med. Att sms:a har hon aldrig lärt sig.

Anne-Marie vill skicka sms

– Men vår syster Anne-Marie är helt annorlunda, hon använder såväl dator och mobil obehindrat och hon tycker det är så tråkigt att hon inte kan skicka oss sms, förklarar Margrethe.

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures och IBL

Läs även:

Prinsessan Benedikte öppnade julbasar››

Drottning Margrethe får inte flytta tillbaka till slottet››

Fest i dagarna tre när Margrethe firar 40 år som regent››