Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethe: Sönerna säger att jag är it-analfabet

26 nov, 2011, 09:15 
Agneta Nisbeth
Annons

Dator, internet, mobil, det är inget för Danmarks drottning. Kultur älskar hon, men teknik är verkligen inget för drottning Margrethe.

Annons

I drottning Margrethes arbetsrum finns ingen dator, inte ens en elektrisk skrivmaskin. Och när hon ringer är det fast telefoni som gäller, en sådan med sladd in i väggen, inte ens en bärbar vill hon ha.

Knappar och dippedutter

– Allt med knappar och “dippedutter” och teknik känns väldigt avlägset för mig, berättar hon i den nya biografin “M – 40 år på tronen”.

Men letar man i hennes skrivbordslåda så hittar man faktiskt en mobiltelefon. En synnerligen omodern modell, men inte det minsta sliten eftersom hon aldrig har använt den.

– Mina söner han vant sig vid att deras mor är en analfabet när det gäller it-teknik. Egentligen handlar det inte om att jag är rädd för teknik, jag är helt enkelt för lat för att lära mig, säger drottningen.

Annons

Lyckligtvis omges drottning Margrethe av människor som behärskar den moderna tekniken, så hon behöver inte bekymra sig. Hennes syster prinsessan Benedikte är nästan lika ointresserad av teknik, men hon har i alla fall en mobil som hon använder till att ringa med. Att sms:a har hon aldrig lärt sig.

Anne-Marie vill skicka sms

– Men vår syster Anne-Marie är helt annorlunda, hon använder såväl dator och mobil obehindrat och hon tycker det är så tråkigt att hon inte kan skicka oss sms, förklarar Margrethe.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Eva Åström

Foto: Stella Pictures och IBL

Läs även:

Annons