Drottning Margrethes avslöjande – det tycker hon egentligen om kronprinsessan Mary

Drottning Margrethes avslöjande – det tycker hon egentligen om kronprinsessan Mary

Snart har drottning Margrethe suttit 50 år på den danska tronen. Nu berättar hon om sina känslor kring kronprinsparet som arvtagare.

Så träffades Mary och Frederik!
Slå på ljud

Drottning Margrethe är 81 år och närmar sig 50-årsjubileet som Danmarks styrande monark.

När drottningen lämnar jorderlivet är det kronprins Frederik som tar över tronen, med kronprinsessan Mary vid sin sida.

Nu berättar Margrethe om sina känslor kring att kronprinsparet en dag kommer bli de nya regenterna.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary

Utåt sett verkar kronprinsen Frederik och kronprinsessan Mary som ett exemplariskt par för att en dag ta över kungatronen. De engagerar sig i viktiga frågor och möter människor med högsta ödmjukhet, på så vis har de blivit stilförebilder bland det danska folket.

Men det finns också de som ifrågasätter deras lämplighet som arvtagare. I fjol hamnade kronprinsparet i blåsväder. I samband med att de beslutade att deras barn under en period skulle gå på en exklusiv internatskola i den schweiziska skidorten Verbier, framkom det även att Frederik och Mary ägt lyxvilla i orten sedan tio år tillbaka – hemlighetsmakeriet uppskattades inte i Danmark. Danskarna tyckte även att kungligheternas frånvaro i landet var märklig.

Men drottningen delar inte dessa åsikter. Snarare tvärtom, hon känner sig trygg med att det är just Frederik och Mary som blir kung och drottning i framtiden.

Drottning Margrethes ärliga åsikt om kronprinsparet

I Thomas Larsens nya bok ”Monark og menneske”, som nyligen är utkommen, är hela det sista kapitlet skrivet av drottningen själv, och där ger hon klart och tydligt sitt stöd till både sin son och Mary.

"Frederik har vuxit in i sin roll, han gör det väldigt bra, och han har ett utmärkt stöd i sin fru", skriver hon i boken enligt danska tidningen B.T.

Mary har minst sagt gjort ett intryck på sin svärmor, som jämför kronprinsessan med sin egen mor, drottning Ingrid.

"Min mor fick aldrig träffa Mary men hon skulle ha uppskattat henne mycket och hon skulle ha insett hennes förmågor. Hon gör samma saker som min mor gjorde. Hon har fått en livsuppgift och hon kommer att ta sig an den så gott hon överhuvudtaget förmår".

Foto: TT

LÄS MER: Margrethes oväntade drag: Gör Mary till statschef

LÄS MER: Nya bilderna på drottning Margrethe, 81, chockar Danmark

LÄS MER: Kungafamiljen skakade av plötsligt dödsfall – sörjer på begravningen