Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethe chockerar - nu bryter hon traditionen

21 jun, 2023, 10:00 
https://image.svenskdam.se/image-9733955?imageId=9733955&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Felicia Plåt
Drottning Margrethe
Margrethe bryter traditionen under semestern. Foto: TT

Sommartraditionerna blir inte som vanligt för det danska kungahuset.

Annons

Nu är sommaren äntligen här! Det är grönt, fåglarna kvittrar och både solglasögon och solkräm är på. Midsommarveckan är här och snart går flera på semester.

Margrethe efter tuffa operationen – första bildernaBrand logo
Margrethe efter tuffa operationen – första bilderna

Semestern på Gråstens Slott

Under semestern är det många som reser, antingen utomlands, hemestrar eller åker till sina sommarstugor. Någon form av tradition brukar folk ändå följa varje år. Detta gäller även kungligheterna. Speciellt det danska kungahuset.

En av dessa traditioner är att spendera en del av sommaren i Sidgylland på Gråstens slott. Hit brukar hela familjen åka för att njuta av sol, bad, vacker natur och såklart spendera tid tillsammans. På slottet brukar även den danska kungafamiljen ta den årliga familjebilden i det idylliska landskapet.

Annons

Man kan jämföra det danska kungahusets sommardröm med den svenska kungafamiljens sommardröm, Sollidens slott på Öland.

Årliga häst-traditionen

Under semestern brukar de danska kungligheterna följa flera traditioner. Bland annat den årliga ryttarfärden i samband med Gråsten Ringridning. Ryttare rider då genom stan mot ridbanan i ett långt tåg.

Varje år brukar ryttarna rida förbi slottet där Margrethe står och hälsar. ibland lämnar ryttarna även blommor och presenter till kungligheterna.

Under åren har flera kungligheter tagit emot kortegen. 2019 var det Margrethe tillsammans med sin syster Benedikte som stod vid slottet och väntade på kortegen. Förra året var det istället kronprinsfamiljen som hälsade på ryttarna och hästarna.

Drottning Margrethe
Drottningen brukar varje år hälsa på hästarna och ryttarna. Foto: TT

Det är många som tycker att traditionen är riktigt trevlig då man får en inblick i kungligheternas sommarparadis. Men i år bild det annorlunda.

Annons

Traditionen bryts

2023 bryts denna långa tradition. Enligt programmet kommer den ridande kortegen inte att passera Gråstens Slott. Vanligtvis har slottet alltid varit en del i programmet men nu står det inte med. Ser man till den kungliga kalendern finns programpunkten inte heller med den 16 juli då ringridningen ska börja.

Varför traditionen bryts är oklart, men vi får hoppas att den återkommer i framtiden.

Annons