Drottning Margrethes enorma pengasmäll efter krisen – tvingas frysa i vinter

Drottning Margrethes enorma pengasmäll efter krisen – tvingas frysa i vinter

Slutnotan lär blir dyr för drottning Margrethe.

Allt om Danmarks kungahus!
0:55

Efter reklamen: Allt om Danmarks kungahus!

(0:55)

Slå på ljud

Det har varit en tumult tid i det danska kungahuset. Sedan drottning Margrethe beslutade att frånta prins Joachims fyra barn deras kungliga titlar har hon mötts av skarp kritik, då hon sårat prinsfamiljen djupt.

Men beslutet är tagit och från och med den första januari kan Nikolai, Felix, Henrik och Athena inte längre kalla sig prins eller prinsessa.

En stor spricka har därför uppstått i kungafamiljen – och nu möts drottningen och kronprins Frederik av ytterligare ett tungt bakslag.

Enorma kostnader för drottning Margrethe

Liksom i Sverige råder det nu svåra ekonomiska tider i Danmark. El- och värmepriserna går i taket och det drabbar även kungligheterna då de står för dessa kostnader själva.

– Elräkningen för Amalienborg ökar precis som för alla andra, men vi har inte de exakta siffrorna för hur stor ökningen blir i nuläget. Kungahuset betalar själv för el och värme i residensen på Amalienborg, säger hovets kommunikationsavdelning till Affärsmediet Finans.

Det lär blir dyrt, de fyra rokokopalatsen som utgör Amalienborg i Köpenhamn är inte direkt av det mindre slaget. Men kanske "vinner" de något på de nya riktlinjerna i landet.

En kall och dyr vinter

Enligt danska Se og Hør fastslogs det nämligen i september att inga offentliga byggnader får överskrida en innetemperatur på 19 grader, och det innefattar Amalienborg då det ägs av Danska Slotts- och Kulturstyrelsen.

Ja, det kan väl liknas pest eller kolera: Kallt eller dyrt? Det danska kungligheterna får nu räkna med båda. Margrethe kan dock trösta sig med att hennes apanage ökas med 3,6 miljoner danska kronor nästa år.

Foto: TT