Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Margrethes förvandling efter abdikationen: "Aldrig sett henne så här"

19 jan, 2024, 15:00 
Drottning Margrethe och kung Frederik
Drottningen Margrethe har förvandlats efter sin abdikation.
Annons

Drottning Margrethe chockade många när hon plötsligt meddelade att hon skulle abdikera.

– Jag har beslutat att nu är tiden kommen. Den 14 januari 2024 – 52 år efter att jag efterträdde min älskade far – kommer jag att träda tillbaka som Danmarks drottning, sa Margrethe i sitt nyårstal.

– Jag överlåter tronen till min son, kronprins Frederik. Mitt tack går till alla de många, många människor som vid speciella evenemang, såväl som i vardagen, har omgett mig och min familj med kärleksfulla ord och tankar. Det har förvandlat dessa år till en serie pärlor.

SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!Brand logo
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!

Drottning Margrethe helt förvandlad – Danmark i chock

På söndagen 14 januari skedde överlämningen. Margrethe klev av tronen och lämnade plats åt Frederik. Nu undrar hela Danmark vad 83-åringen ska göra, när hon inte är sittande regent längre.

Annons

En inblick i Margrethes nya liv har vi fått från politikern Søren Pape. Han har lagt upp en bild från en mottagning i Folketinget, den danska motsvarigheter till Sveriges riksdag. Exdrottningen var där för att närvara vid det officiella skiftet av statschef.

"Ett minne från en väldigt speciell dag i Folketinget i måndag. Och tillfälle att säga ett hjärtligt tack till drottning Margrethe", skriver Søren i inlägget.

"Aldrig sett henne förut så här"

Bilden har plockats upp av Billedbladet, som satt rubriken "Så har vi aldrig sett henne förut". Formuleringen syftar till Margrethe, som faktiskt uppträder i en kapacitet som är väldigt ovan för danskarna. På den här bilden är hon inte sittande regent längre – det är alltså en helt ny Margrethe vi får se. Fullt förståeligt att danskarna tycker att det känns lite konstigt!

Annons