Drottning Margrethes stora svek mot familjemedlemmen – vägrar dyka upp

Drottning Margrethe och drottning Anne-Marie

Drottning Margrethe har visat upp en iskall sida gentemot en medlem i den danska kungafamiljen.
Slå på ljud

Drottning Anne-Marie är en intressant profil i den danska kungafamiljen. Drottning Margrethes lillasyster lever ett lyckligt liv i Grekland med hela nio barnbarn. Hon har varit gift med kung Konstantin II i över 50 år, ett äktenskap som innebar att Anne-Marie fick uppleva en väldigt stormig period.

1967, när hon var höggravid med sitt andra barn, tog militärjuntan över makten i Grekland. En månad senare föddes kronprins Pavlos och familjen tilläts bo kvar i landet med kravet att kungen aldrig skulle blanda sig i politiken. Men i december samma år genomförde Konstantin ett misslyckat kuppförsök. Kungaparet och deras två små barn tvingades fly tillsammans med änkedrottningen Fredrika och prinsessan Irene.

Drottning Margrethe sviker systern Anne-Marie

Anne-Marie och Konstantin fick leva hela 46 år i exil innan de kunde återvända till Grekland.

Den 30 augusti ska Anne-Marie få uppleva en ny milstolpe i livet. Då fyller hon 75 – men får klara sig utan storasyster. Enligt danska Se og hör tänker Margrethe inte fira Anne-Marie, utan istället jobba på som vanligt.

Detta sticker i ögonen, med tanke på vad som hände 2019. Då fyllde Margrethes andra storasyster, prinsessan Benedikte, 75 och fick en storslagen fest i slottet Amalienborg, arrangerad av Margrethe.

Drottning Margrethe och drottning Anne-Marie

Drottning Margrethe dyker inte upp på systerns födelsedag.

"Men när drottning Anne-Marie fyller 75 år den 30 augusti är det med förkrossande tystnad", skriver danska Se og hör.

Faktum är att Margrethe och Anne-Marie inte har den mest intima av relationer. Till skillnad från vår egen monark, kung Carl Gustaf, som ser till att upprätthålla regelbunden kontakt med sina systrar, så är Margrethe inte alls lika pigg på att plocka upp telefonen.

– Hon ringer bara om det är något hon vill fråga om eller om hon har något bestämt som hon vill prata om, har Anne-Marie sagt tidigare.

LÄS MER: Drottning Ingrid älskades av alla – skadades av stor tragedi