Drottning Margrethes "svarta påsk" – ensam på slottet

Drottning Margrethe var ensam i påsk.

Drottning Margrethe av Danmark satt ensam under påskhelgen – isolerad från sin familj.Margrethe had tänkt samla sina nära och kära för långhelgen, men coronaviruskrisen kom i vägen.

Drottning Margrethe har precis som så många andra i Skandinavien och övriga världen fått känna på isoleringen som coronavirusets framfart innebär.

Drottningen, som varit en rökare under många av sina 79 år, är i farozonen. Skulle hon bli smittad av det nya coronaviruset skulle det kunna gå riktigt illa.

Därför har hon tagit det säkra före det osäkra och isolerat sig på Fredensborgs slott. Sonen Joachim med familj är i karantän i Amalienborg, kronprinsfamiljen bor i Frederik VIIIs herrgård, och prinsessan Benedikte  håller sig hemma i Berleburg.

Margrethe, som förlorade sin make för två år sedan, firade sin andra påsk som änka. Denna gång hade hon inte ens möjlighet att dela högtiden med sin övriga familj. Danska veckotidningen Se og Hør kallar det för Margrethes “svarta påsk”.

Fick ställa in planerna

Drottningen hade planerat att samla familjen vid Marselisborgs slott, men ställde in planerna.

– Hennes majestät drottningen har beslutat att avbryta sin traditionella vistelse på Marselisborgs slott i påsk. Beslutet fattas mot bakgrund av spridningen av coronavirus, skriver danska hovet enligt Se og Hør. 

I slutet av mars höll Margrethe ett tal inför danska folket för att ge sitt stöd i coronakrisen – precis som många andra europeiska monarker gjort.

Margrethes tal var personligt men ändå sakligt. Hon var mycket berörd.

– I farans stund håller vi samman. Den här gången visar vi sammanhållning genom att hålla avstånd, sa hon.

Talet är historiskt, på många sätt. Det är inte ofta, förutom i sitt årliga nyårstal, som danska Margrethe talar till folket på detta sätt. Hon talade exempelvis inte i samband terrordåden i Köpenhamn 2015, och inte vid Scandinavian Star-katastrofen 1990. Då skickade hon ut ett kondoleansmeddelande. Men coronaviruskrisen har fått henne att agera annorlunda.

Foto: TT