Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Mathilde: "Jag är en sträng mamma"

27 maj, 2019, 17:00 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
drottning Mathilde
Den belgiska drottningen har ställt upp på en intervju – och nu vet vi hur hon är som mamma.
Annons

I en ny intervju för sajten Canvas så avslöjar den belgiska drottningen Mathilde sin syn på barnuppfostran. Dessutom berättar hon om sin nära vänskap med drottning Fabiola.

Drottning Mathilde berättar om sin egen barndom

Även om intervjun gjordes i samband med musiktävlingen “Queen Elisabeth Competition Violin 2019”, och mest handlade om drottningen stora musikintresse, så bjöd hon även på lite privat information om sig själv. Redan som barn lärde sig drottningen nämligen att spela piano!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Mathilde och Philippe

När Mathilde sedan träffade den dåvarande kronprinsen Philippe så lärde hon också känna drottning Fabiola och följde ofta med henne på olika konserter. Fabiola – som var gift med Belgiens kung Baudouin – avled 2014, 86 år gammal, här på bilden ser vi henne år 2012.

Annons
Fabiola Mathilde

Drottning Fabiola var också mycket involverad i tävlingen “Queen Elisabeth” och det var hon som introducerade den för Mathilde.

– Fabiola hade så mycket kunskap och jag har verkligen lyssnat på hennes råd. Vi satt ofta i vår loge och pratade om musik, det var faktiskt svårt att hålla tyst, vi hade ju så mycket att tala om, avslöjade drottningen i den nya intervjun.

Så i Fabiolas fotspår har drottning Mathilde valt att själva skapa en egen fond där hon delar ut priser till unga som skapar med musik i Queen Mathilde Fund.

–Här vill jag uppmuntra ungdomar att syssla med musik där dom kan hitta sig själva och finna en lycka i melodierna.

Annons
belgiska kungafamiljen

Tillsammans med maken kung Philippe har Mathilde fått fyra barn och givetvis har Mathildes förtjusning i musikens värld också smittat av sig på dem.

– Alla våra barn älskar musik på sitt sätt, säger drottningen.

prins Gabriel och drottning Mathilde

Både den äldsta dotter kronprinsessan Elisabeth och äldste son prins Gabriel (som ni ser på bilden ovan) spelar piano medan den yngre sonen prins Emmanuel spelar saxofon. Medan familjens minsting prinsessan Eléonore spelar violin.

Annons
Mathilde Philippe Elisabeth

Barnen har ärvt mamma Mathildes musikintresse – men det finns regler

Barnen följer gärna med mamma på konserter och musiktävlingar, ibland vill de ägna så mycket tid åt att lyssna på musik så att Mathilde måste säga ifrån.

– Eléonore som själv är mycket duktig på violin ville till exempel stanna uppe sent en kväll för att lyssna färdigt på en konsert men jag sa nej. Jag är ledsen, men jag en sträng mamma och vill att barnen kommer i säng i tid.

prinsessan Eleonore

Drottning Mathilde förklarar att prinsessan Eléonore – som ni ser i rött på bilden ovan- ändå kan både se och lyssna på de konserter och musik hon vill, allt finns ju ändå på nätet och tv så småningom.

Annons

Foto: TT

Annons