Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Máxima i tårar – mammans vägran efter pappan portats

10 okt, 2022, 18:30 
Indra Nordemar

Drottning Máximas föräldrar dök aldrig upp...

Annons
Allt om Nederländernas kungahus!Brand logo
Allt om Nederländernas kungahus!

Nu är det inte många timmar kvar till Drottning Máxima och kung Willem-Alexander kommer till Sverige. Klockan 11.00 i morgon förmiddag landar de på Arlanda och flyttar därefter in på Stocholms slott.

Under de tre kommande dagarna väntar luxuösa luncher, korteger, ceremonier och avslutningsvis en galamiddag på Kungliga slottet.

Det nederländska kungaparet välkomnas med öppna armar av kungen och drottning Silvia. Men så har det inte alltid sett ut för Máximas del.

Infekterade bråket med drottning Máximas familj

Máxima började skolas in i drottningrollen redan 2001 då hon förlovade sig med Willelm-Alexander, Han kröntes till kung 2013 och den argentinska skönheten blev då Nederländernas nya drottning.

Annons

Svärmor ex-drottning Beatrix, tog Máxima till sitt hjärta från start, men hennes bakgrund var dessvärre inte lika uppskattad.

Máxima kommer ursprungligen från Argentina och är dotter till framlidne pappa Jorge Zorreguita och mamma Maria del Carmen.

Máximas föräldrar Jorge och Maria – 1979. Foto: TT

När Máxima först ingick i ett förhållande med Willem-Alexander vågade hon inte berätta för sina föräldrar att han var kronprins, utan ljög om att han var advokat.

Máxima i tårar – pappa Jorge portad

Men sedan väntade ett bröllop den 2 februari 2002 i Amsterdam – men pappa Jorge blev inte bjuden.

Drygt 50 miljoner såg det kungliga bröllopet på tv, likaså Máximas föräldrar. Hennes pappa blev nämligen portad på svärmor Beatrix begäran av politiska skäl – och mamma Maria valde då att stanna vid sin makes sida i Sydamerika.

Jorge hade en bakgrund i militärdiktaturens Argentina. Mellan 1976 och 1983 var han jordbruksminister under president Videlas, en period då över 30 000 oppositionella fängslades, mördades eller spårlöst försvann.

– Pappa visste ingenting. Jag älskar honom och litar på honom, har sa Máxima tidigare sagt i en uppmärksammad tv-intervju.

Hur det än låg till så var han inte välkommen på bröllopet – och Máxima lämnades i tårar under sin egna vigsel.

Foto: TT

Annons