Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Máximas kontroversiella beslut – gör som Victoria och Madeleine

09 okt, 2021, 08:00 
Det ryktas att det är en liten ”skandalhund” som drottning Máxima har skaffat – och att inspirationen kommer från Victoria och Madeleine.
Annons
Här är kungafamiljens bästa vänner!Brand logo
Här är kungafamiljens bästa vänner!

Kommer du ihåg det kungliga hundkriget som rasade förra våren?

Kronprinsessan Victoria hade precis skaffat sin blandrasvalp, cavapoon Rio, en korsning mellan cavalier king charles spaniel och pudel. Samtidigt som det stod klart att prinsessan Madeleine också hade köpt en pudelblandning, i hennes fall labradoodlen Teddy, en mix mellan pudel och labrador.

Kronprinsessan Victoria Rio Cavapoo
Kronprinsessan och hennes Rio, nu ett år.

Det var provocerande val: Flera hunduppfödare i Svenska Kennelklubben gick i taket, och de var särskilt arga över att kronprinsessan, som viktig kunglig förebild, hade hakat på hajpen med pudelblandningar.

Annons

Den kungliga trenden med blandrashundar

Men just som orkanvindarna kring Rio och Teddy har mojnat så ser det nu ut som om denna kritiserade kungliga valptrend har spridit sig – till Holland.

I veckan som gick visade drottning Máxima upp sin nya vovve i ett inlägg på Instagram: ”Möt Mambo, vår nya familjemedlem” skriver hon till bilden, som är tagen av kung Willem-Alexander. Hon säger dock inget om rasen.

Drottning Máxima Nya hunden
Sådan matte, sådan hund? Drottning Máximas nya kelgris Mambo.

Klart är i alla fall att detta är en vovve med hög charmfaktor, men med farligt stripig päls. Följarna gissar på pudel eller labradoodle, andra tror på goldendoodle, som är en korsning mellan pudel och golden retriever.

Annons

Men skulle det stämma med labradoodle så har Máxima ”gjort en Madeleine” och valt samma trendhund.

Drottning Máximas nya hund Mambo Prinsessan Madeleines hund Teddy
Två labradoodles? Drottning Máximas Mambo till vänster och prinsessan Madeleines Teddy till höger. Här omkramad av prins Nicolas och prinsessan Leonore.

Just pälsen kan tala för att det faktiskt är en labradoodle som Máxima har skaffat och i så fall kan hon få det tufft – många labradoodles har vad som kallas ”fleece-päls”.

– På de hundarna är pälsen ofta ett problem. Det är ingen lättskött päls! sa Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben till Svensk Dam häromåret.

Hur som helst: Ett trendbrott för Máxima och Willem-Alexander som bara haft labradorer i alla år.

Annons

Och nu återstår att se om deras nya valp blir en het potatis, eller om Mambo lugnt kan tassa vidare i familjens palatsvåning i Haag.

Drottning Máxima Kung Willem-Alexander Labrador
Labradorerna har varit herrar på täppan hemma hos Máxima och Willem-Alexander – fram tills nu.

Foto: TT, Kung Willem-Alexander/Instagram, Året med kungafamiljen/SVT.

Annons