Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Drottning Paola har fått en stroke

28 sep, 2018, 17:00 
Drottning Paola är en av drottning Silvias nära drottning-väninnor och oron var stor när Paola drabbades av en stroke under semestern i Venedig.
Annons

Det var i tisdags kväll som drottning Paola hastigt insjuknade. Hon befann sig på semester i Venedig tillsammans med sin man kung Albert, och fördes till sjukhus med båtambulans, med poliseskort och Albert vid sin sida. Ett dygn senare flögs hon hem till Belgien för vård.

Båtambulansen fick hämta drottning Paola efter stroken.
Båtambulansen fick hämta drottning Paola efter stroken.

Det belgiska hovet gick ut med en kommuniké där de bekräftade att drottningen hade drabbats av hälsoproblem, men utan att lämna någon ytterligare information, något som skapade stor oro, både i Belgien och bland Paolas drottningväninnor. Men nu, efter undersökningarna på sjukhus i Bryssel, har mer lugnande besked kommit.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Drottning Paola och kung Albert på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.
Drottning Paola och kung Albert på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.

Enligt hovet var det en mindre stroke, troligen en så kallad TIA. Drottning Paola har inte några bestående skador, utan symptomen har klingat av och hon har återhämtat sig snabbt och spontant. Hon har dock enligt hovet fått förebyggande medicin. Under gårdagen skrevs hon ut och befinner sig nu i sitt hem på slottet Belvédère i Laeken i utkanten av Bryssel.

Lugnande besked för drottning Silvia - drottningväninnan Paola mår bra igen efter sin stroke.
Lugnande besked för drottning Silvia – drottningväninnan Paola mår bra igen efter sin stroke.

Paola var Belgiens drottning i precis 20 år, från 1993 när hennes svåger kung Baoudouin gick bort och fram till 2013, då Albert abdikerade till förmån för deras äldste son Philippe och hans fru Mathilde. Enligt belgisk media ska Philippe länge ha haft en spänd relation till sina föräldrar Paola och Albert, men när stroke-beskedet kom åkte kung Philippe direkt till sjukhuset för att hälsa på sin mamma.

Annons

Hon fyllde 81 i början av september, och har haft en del hälsoproblem de senaste åren. Hon ska bland annat ha behandlats för cancer och drabbades under en tidigare Italiensemester av problem med hjärtat. Men i slutet av juli såg vi henne och kung Albert på Korsika, ombord på belgiska kungafamiljens yacht, och då var hon solbränd och såg ut att må bra.

Drottning Paola och kung Albert på semester för några år sedan.
Drottning Paola och kung Albert under en tidigare semester.

Foto: Stella Pictures, Ibl

Annons